Eksonym og endonym

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Et eksonym er et stedsnavn eller et demonym på et annet språk enn det som blir brukt av innbyggerne på stedet eller folket selv.

Det motsatte av eksonym er endonym, som er navnet innbyggerne selv bruker. Uttrykket autonym betyr det samme.

Eksempel: Allemagne, Germany og Tyskland er eksonymer, mens Deutschland er endonym. Alle navnene betegner det samme landet.

På norsk, både bokmål og nynorsk, bruker vi eksonymer for en del navn i andre land, særlig navn på landene. Tyskland er allerede nevnt. Storbritannia, Frankrike og Japan er andre eksonymer. Samtidig bruker vi også mange endonymer, særlig på byer og mindre steder. For eksempel bruker vi endonymet München på norsk, mens man på engelsk bruker eksonymet Munich for den samme byen.

I Norge regnes som regel både norske, samiske og kvenske stedsnavn som endonymer, siden norsk og samisk er offisielle språk i Norge, og kvensk har status som eget språk. Det kan hevdes at samiske og kvenske stedsnavn som ligger utenfor de samiske og kvenske kjerneområdene er eksonymer, men dette er mindre vanlig.

Støtende og nedsettende eksonymer[rediger | rediger kilde]

Noen eksonymer, både for folkegrupper og stedsnavn, ansees for å være støtende. Det gjelder f.eks. «lapper» om samer, og «neger» og tilsvarende på flere andre språk. I Makedonia anees betegnelsen «FYROM» (Former Yugoslavic Republic of Macedonia) meget støtende[1].

Men hvorvidt et eksonym er støtende, er ikke alltid entydig. «Nigger» ansees gjerne som enda mer støtetende enn «neger», men enkelte har begynt å bruke det om sin egen folkegruppe.[2] Noe lignende skjedde gav Kahlid Hussain i 1986 adopterte det meget nedsettende eksonym «pakkis» ved å utgi en roman ved samme navn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://history-of-macedonia.com/2009/11/16/greek-geography-school-books-and-fyrom-propaganda/
  2. ^ Keith Allan: The Pragmatics of Connotation. Journal of Pragmatics 39:6 (juni 2007) s. 1047–57

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hans Ringstam: Standardisering av geografiska namn, om FN:s ortnamnsarbete. Lantmäteriet, Gävle 2005. ISSN 1103-0054
  • Kaisa Rautio Helander: Samiske navn som eksonymer og endonymer. I Utanlandske namn i Norden, NORNA-rapporter 68. Norna-förlaget, Uppsala 1999