Ekebergbekken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ekebergbekken renner et kort stykke åpent, før den forsvinner i betongrøret i bakgrunnen under en gangvei ved Ekeberg skole – som så vidt skimtes mellom trærne. Herfra til byen kan den kun spores i form av korte strekk med uttørket bekkeleie og fjernt sus fra kumlokk.

Ekebergbekken er et vassfar i Oslo som renner fra Ekebergsletta og ned Ekebergskrenten til bunnen av Lodalen der Alnaelva løp fritt til 1922. Bekken representerer elvas siste tilsig før Alna løper ut i Oslofjorden.

Ekebergbekken starter nedenfor Brannfjell, og fra kilden på Ekebergsletta ligger en liten del av bekken oppe i dagen. Nedover Ekebergskrenten er den lagt i rør. Bekken kom opprinnelig ut i området ved Lodalsbruene rett vest for Kværner.

Av Generalregisteret går det fram at Herredsstyret i Aker vedtok bidrag til lukning av Ekebergbekken 21/12 1925.[1] Dette står i kontrast til den nye elvepolitikken av 1985 (utdypet i år 2000) der det heter at rørlagte vassdrag skal åpnes der det er mulig.

I Kommunedelplan for anlegg og områder for friluftsliv i Oslo. Handlingsprogram for 2005-2008 heter det: «I vurderinger av fremtidig vannbruk i Lodalen bør en også være oppmerksom på flere lukkede sidebekker fra øst: Ekebergbekken, Simensbråtbekken, Kværnerbekken og Svartdalsbekken.»[2] Dette følges opp i den nye kommunedelplanen for Alna miljøpark der sidebekkenes viktighet som miljøfaktor og tverrgående forbindelseslinjer mot Alna i dalbunnen sterkt poengtert. For Lodalsområdet er Ekebergbekken framhevet sammen med Kværnerbekken og Simensbråtbekken.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]