Einar Tambarskjelves gate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Einar Tambarskjelves gate
Basisdata
NavnEinar Tambarskjelves gate (2a14)
LandNorge
BydelElgeseter
KommuneTrondheim
Kommunenr1601
Navngivning1915
NavnebakgrunnOppkalt etter jarl Einar Tambarskjelve
TilstøtendeElgeseter gate
Udbyes gate
Tellefsens gate
Edvard Griegs gate
Johan Svendsens gate
Harald Hardrådes gate

Kart
Einar Tambarskjelves gate
63°25′08″N 10°23′40″Ø

Einar Tambarskjelves gate (2–14) er en gate ved bydelen Elgeseter like sør for Midtbyen i Trondheim, som strekker seg fra nordøst og Elgeseter gate mot sørvestlig retning til Harald Hardrådes gate. Gaten er i praksis brutt av Elgeseter gate, hvor en gjennomkjøring ikke lar seg gjøre på grunn av gjeldende trafikkregler. Tidligere var Einar Tambarskjelves gate en holdeplass for Elgeseterlinjen (1913–1983) i krysset ved Elgeseter gate, som i dag er holdeplass for bussforbindelser under AtB.

Gaten fungerer som adkomstveg for en kjedet lavblokk mot nordøst, mens den i sørvestlig retning fungerer som en gjennomfartsvei mot eneboligbebyggelse og andre tilstøtende veier i området. Området er ellers preget av den større eiendomsmassen til St. Olavs hospital (mot høyre i bildet), hvor Einar Tambarskjelves gate blant annet fungerer som enveiskjørt returveg fra sykeshuset mot Elgeseter gate.

Veien er oppkalt etter jarlen Einar Tambarskjelve (ca 980–1024), som var fra Melhus og senere hadde tilhold på Lade, og som blant annet kjempet ved siden av Olav Tryggvason i slaget ved Svolder.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bratberg, Terje T. V. (2008). Trondheim byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. s. 153. ISBN 978-82-573-1762-1.