Einar Førde. Ein biografi.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Einar Førde. Ein biografi. er en beretning om livet og karrièren til politikeren Einar Førde, kjent som mangeårig nestleder i Det norske Arbeiderparti og senere sjef for den norske rikskringkastingen, NRK. Boken er skrevet av forfatteren Tor Obrestad, og utkom i 2007.

Obrestad kjente selv Einar Førde godt, og har laget en personlig preget skildring av Førdes liv både i og utenfor politikken. Han ble oppfordret til å skrive boken av Førdes enke, Synnøve Nymo, og fikk tilgang til Einar Førdes etterlatte papirer.

Boka beskriver blant annet Førdes engasjement i kultur-, utdannings- og mediepolitikken og setter det i sammenheng med hans temperament og intellekt.

Obrestad innleder boka med å fortelle om sitt personlige bekjentskap med Einar Førde allerede fra yngre år (Førde var riktignok 5 år yngre enn Obrestad), og denne innsikten bak fasaden går igjen som en rød tråd gjennom boken, som et ledd i å gi fremstillingen en menneskelig dimensjon.

I arbeidet med biografien har Obrestad fått assistanse av andre som kjente Førde godt fra flere faser av hans offentlige og private liv, for eksempel tidligere sjefredaktør i NTB, Thor Viksveen, og Arne Treholt. Blant viktige kilder kan også nevnes den tidligere journalisten i Arbeiderbladet og NRK, Bjørn Hansen.

En samtidig biografi av Frank Rossavik gir også en inngående beskrivelse av Einar Førde. Denne biografien har tallrike kildehenvisninger.

Kilder[rediger | rediger kilde]