Eikehalvspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eikehalvspinner
Larve
Nomenklatur
Polyploca ridens
Fabricius, 1787
Populærnavn
eikehalvspinner
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieHalvspinnere
UnderfamilieThyatirinae
Økologi
Habitat: i skog og hager
Utbredelse: Europa, i Norge bare funnet på Sør- og Østlandet

Eikehalvspinner (Polyploca ridens) er en sommerfugl som tilhører familien halvspinnere (Drepanidae). Denne arten har en ganske begrenset utbredelse i Norge langs Øst- og Sørlandskysten. Den kan forveksles med vårhalvspinner (Achlya flavicornis), men kjennes fra denne på forvingens to hvite siksak-tverrstriper.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 36 – 41 mm), ganske kraftig spinner som ligner et nattfly (Noctuidae). Kroppen er ganske tykk, antennene er smale, men kraftige, brungule, over halvparten så lange som forvingen. Forvingen er nokså smal, avrundet trekantet, grunnfargen mørkt olivgrønn. Den har et hvitt siksakbånd nær roten (som ved fremkanten er forlenget inn til vingeroten) og et langs ytterkanten. Omtrent midt i vingen er det to nyreformede, svarte ringer (såkalte nyreflekker, som man særlig ofte finner hos nattfly). Frynsene langs ytterkanten av vingen er vekselvis hvite og mørke, slik at vingen ser tannet ut. Bakvingen er hvit, vingeårene og ytterkanten brune.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i skog med innslag av eik (Quercus spp.), som er larvenes næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr om natten i april – mai, og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eikehalvspinneren forekommer bare i Europa. I Norge er den funnet langs kysten fra Larvik i øst til Søgne i vest.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]