Eikefrostmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eikefrostmåler
Nomenklatur
Agriopis leucophaearia
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
Eikefrostmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektAgriopis
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: - i Norge fra Telemark til Rogaland
- i Europa

Eikefrostmåler (Agriopis leucophaearia) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes bare i det sørligste Norge, nord til ytre Telemark og Rogaland, der den er en av de aller første sommerfuglene som flyr om våren. Den skiller seg fra de andre norske artene i slekten Agriopis ved at fargen er gråbrun, ikke det minste gulaktig, ellers er den svært variabel. Hunnen er vingeløs.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen er en middelsstor (vingespenn 28 – 34 mm), slank, lyst gråbrun måler med store vinger. Antennene er smalt fjærformede. Forvingen er avrundt trekantet, gråbrun uten antydning til gulfarge. den har tre mer eller mindre tydelige, mørke tverrbånd, de to ytterste av disse er sterkt bølgete og flyter gjerne sammen bakerst i vingen. Nær ytterkanten er det en kort, svart lengdestrek. Den har ikke mørke flekker langs forvingens ytterkant. Hunnen er spoleformet, vingestumpene er knapt synlige. Den er korthåret og har middels lange bein. Antennene er trådformede og vel halvparten så lange som kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Eikefrostmåleren lever i løvskoger med eik, som er larvenes viktigste næringsplante. Hannene flyr om natten, alt i februar – mars og er dermed blant de første sommerfuglene som er på vingene on våren, noe som gjenspeiles i artens engelske navn "the Spring Usher". Hunnene holder seg mest i ro og sender ut feromoner som tilrekker hannene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eikefrostmåleren finnes i Europa, men ikke lengst i nord. I Norge finnes den bare sør for en linje fra ytre Telemark til Rogaland. I motsetning til de andre frostmålerne er den regnet som en sjelden og muligens truet art i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]