Eikebladspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eikebladspinner
eikebladspinner
Nomenklatur
Gastropacha quercifolia
Linnaeus, 1758
Populærnavn
eikebladspinner
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEkte spinnere
UnderfamilieLasiocampinae
Økologi
Habitat: varme, buskrike områder
Utbredelse: Europa, nordlige Asia

Eikebladspinner (Gastropacha quercifolia) er en sommerfugl som tilhører familien ekte spinnere (Lasiocampidae). Den er bare funnet én gang i Norge, da noen larver ble funnet ved Grimstad i Aust-Agder i 1917.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 50 – 81 mm) og kraftig, rødbrun spinner. Vingenes ytterkant er tannete, og når denne spinneren sitter stille, ligner den mye på et vissent blad. Hodet er middels stort, labialpalpene er ganske store og stikker fram som et nebb. Et uvanlig trekk ved denne slekten er at det nesten ikke er forskjell på hannens og hunnens antenner. Begge er rundt 1/3 så lange som forvingene og smalt fjærformede. Begge vingepar er mørkt rødbrune med to smale, ofte utydelige, mørkere siksak-tverrbånd. Larven er grå, fint og tett hårete. Den har et «skjørt» av tette hår langs sidene slik at den ikke kaster noen synlig skygge, den er derfor veldig godt kamuflert når den sitter på en grein. Den har enkelte små, uregelmessige, lyse flekker på ryggen. Puppen ligger i en smal kokong. Den skiller ut et sekret som etter hvert tørker inn til et hvitt, melaktig belegg.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Eikebladspinneren forekommer på varme, buskrike marker og i hager. Larven lever på ulike busker og trær i rosefamilien (Rosaceae) og pilefamilien (Salicaceae). De voksne spinnerne flyr om natten i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eikebladspinneren forkommer fra Sør- og Mellom-Europa østover gjennom Russland til Kina og Japan. I Norden forekom den inntil nylig bare i et lite område i Småland, Öland og det nordlige Gotland i Sverige, men i de siste årene ser den også ut til å ha etablert seg i det sørøstlige Finland. Det er usikkert om larvefunnet ved Grimstad i 1917 tyder på at arten da hadde bestander i området, eller bare skyldes en tilfeldig innførsel. I alle fall er det ingenting som tyder på at denne arten finnes i Norge i dag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]