Eigerøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eigerøy»)
Eigerøya
Eigerøy bru, sett fra sør
Geografi
PlasseringSkagerrak
Areal 19,9 km²
Lengde 6 kilometer
Bredde 7 kilometer
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Eigerøya
58°26′38″N 5°57′12″Ø

Eigerøya (lokalt kalt Eigerøy eller Øyne)[1] er ei øy i Egersund i Rogaland. Øya har flere kjente bedrifter og attraksjoner: Aker Solutions, C-Map, Simrad, Eigerøy fyr, Uninor og krigsminner fra andre verdenskrig. Øya har forbindelse til fastlandet over Eigerøy bru, som stod ferdig i 1951.

Topografi[rediger | rediger kilde]

Eigerøya deles nesten i to av den store bukten Lundarviga. Den mindre nordvestlige delen heter derfor Nordre Eigerøya, (lokalt kalt Nora Øyne)[2] mens den større sørøstlige kalles Søre Eigerøya, (lokalt kalt Søra Øyne).[3] I vest og syd vender øya ut mot åpent hav, mens den i nord adskilles fra fastlandet ved fjorden Nordragabet, som lenger inn blir til en trang kanal. Denne går først mot øst, men siden mot syd. På den andre siden av denne kanalen ligger byen Egersund. Utløpet ut mod havet i syd har navnet Søragabet.

Øyas kystlinje kjennetegnes av en rekke mindre viker, foruten den store Lundarviga. Seksarvågen ytterst på Nordre Eigerøya er nærmest en liten fjord. Øya omgis av en rekke mindre holmer, et par mindre øyer (Skarvøya rett syd for Søre Eigerøya, Løyningsøya vest for Søre Eigerøya) og den store Midbrødøya vest for Nordre Eigerøya. Det høyeste punktet på øya er Varden (131 moh.) på Søre Eigerøya. Nordre Eigerøya er flatere; den når opp i 70 moh. på Vedafjellet. Over hele øya finnes det en rekke mindre vann; de største er Skreddalsvatnet, Smådalsvatnet og Sæstadvatnet.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Eigerøy fyrMidbrødøya utenfor Nordre Eigerøya.

På østsiden av Søre Eigerøya, som vender mot Egersund, er det en del bolighus (Nyåsen, Grønehaugen, Halsen Her er også en del kaier og industriområder (Nyåskaien, Kaubaneset, Hovland). Syd på Søre Eigerøya ligger det noen få gårder i et belte innover i landet fra Hovlandsviga (Hovland, Sæstad, Løyning), men de fleste gårdene ligger på nordsiden av øya (Leidland, Skjelbreid, Myklebust, Skadberg). Resten av Søre Eigerøya er ubebodd.

På den mindre Nordre Eigerøya ligger det meste av bebyggelsen på vestsiden av Lundarviga (Bergan, Haugan, Segleim, Midbrød, Ytstebrød). Den sydligste delen er ubebodd.

Midbrødøya utenfor Nordre Eigerøya ligger Eigerøy fyr. På en holme utenfor sydspissen av Søre Eigerøya ligger Vibberodden fyr. Eigerøy skole ligger øst på Søre Eigerøya.

Totalt bor det rundt 2.500 mennesker på Eigerøy, fordelt på rundt 800 husstander. Fram til 1960-årene var så å si alle innbyggerne bosatt på små fiskerbruk, der de kombinerte fiske og jordbruk. På slutten av 60-tallet, etter at Nordre og Søndre Eigerøy var blitt koplet sammen med vei, ble det satt i gang en storstilt boligutbygging i den gamle utmarka til gårdene Leidland og Hovland. I dag er det både butikk, skole, idrettsanlegg, bydelskirke og industri i dette området.[4]

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Øya har forbindelse til fastlandet over Eigerøy bru, som ble bygd i 1951. Fra brua fører riksvei 426 sydover langs østsiden av øya til Hovlandsviga, og herfra fører en fylkesvei videre til Hovland. En fylkesvei fører fra Eigerøy bru langs nordsiden av øya til Nordre Eigerøya og Ytstebrød. En privat vei fører fra Nordre Eigerøya over til Midbrødøya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Eigerøya». Faktaark. Kartverket. Besøkt 1. desember 2017. 
  2. ^ «Nordre Eigerøya». Faktaark. Kartverket. Besøkt 6. november 2016. 
  3. ^ «Søre Eigerøya». Faktaark. Kartverket. Besøkt 6. november 2016. 
  4. ^ «Eigerøy kan bli en energiøy». Tu.no (norsk). Teknisk Ukeblad. 1. januar 2022.