Eidsfoss Jernverksmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eidsfoss Jernverksmuseum
Kart
Eidsfoss Jernverksmuseum
59°35′43″N 10°02′38″Ø
Nettstedhttps://vestfoldmuseene.no/jernverket-eidsfoss/

Eidsfoss Jernverksmuseum blir drevet av Stiftelsen Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger i samarbeid med Vestfoldmuseene IKS. Museet formidler historien til Eidsfos Jernverk.

Stiftelsen Eidsfos Hovedgård[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Eidsfos Hovedgård ble etablert i 1990. Styret består av Hof kommune, A/S Eidsfos Verk,  Fortidsminneforeningen avd. Vestfold, Stiftelsen til bevaring og utvikling av kulturminner og miljø på Eidsfoss (Gamlestiftelsen) og Hof historielag. Vestfoldmuseene har observatørrolle, og fungerer som sekretær i styret.

Stiftelsen Eidsfos Hovedgård er en ideell stiftelse som har til formål å bevare Eidsfos Hovedgård. Således restaurere, i samarbeid med Riksantikvaren, vedlikeholde og utvikle hovedbygningen og sidebygninger.

Stiftelsen vil arbeide for å utvikle næringsvirksomhet i tilknytning til hovedgården med det formål å etablere arbeidsplasser.

Videre er formålet å ta hånd om kulturminner, både løse og faste, som representerer arbeiderkultur og teknisk kultur, og gjøre disse tilgjengelige for offentligheten.

Stiftelsen eier hovedbygningen, sidebygninger og et uteareal på 35 dekar.[1]

Registrering av samlingen i Eidsfoss Jernverksmuseum[rediger | rediger kilde]

Eidsfoss jernverksmuseum får en gjennomgang av samlingen sin av støpejernsovner og andre gjenstander fra verkets historie, for å registrere dem inn i det digitale systemet PRIMUS.  Først blir ovnene rengjort for støv og aske, så beskriver vi dem etter alle kunstens regler, og samler så mye bakgrunnsinformasjon som er mulig å finne om hver enkelt gjenstand. Målet er å gi publikum bedre informasjon om ovnene og gjenstandene i utstillingen, og på sikt, publisere samlingen på nettet.

Det er Stiftelsen Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger som eier samlingen, og Vestfoldmuseene, Jernverket Eidsfoss, bidrar til forvaltningen av den. I tillegg finnes mange fine ovner i samlingen til A/S Eidsfos Verks; noen av disse er lånt ut av privatpersoner.

En god blanding av dugnadsinnsats fra stiftelsen som har støvsugd og rengjort ovnene, og arbeidsinnsats fra Vestfoldmuseene som måler, registrerer og fotograferer – tilsammen gjør vi jernverksmuseet mer tilgjengelig for flere![2]

Utstilling[rediger | rediger kilde]

Den nåværende utstillingen ble laget av Nord-Jarlsberg Museene i 1998, og viser produkter som ble produsert ved Eidsfos Jernverk. Utstillingsgjenstandene stammer fra 1700-tallet og frem til 1900-tallet. Samlingen med Eidsfossovner gir oversikt over støpeovnenes tekniske og estetiske utvikling. I tillegg er det blant annet utstilt landbruksgjenstander, husholdningsgjenstander og bryggepanner.

«Til Elise. Formerenke på Eidsfos Verk» er tilført nytt innhold!

Utstillingen om Elise Kristensen er nå satt inn i tiden for det norske demokratiets barndom. På begynnelsen av 1900-tallet  skjer store endringer for kvinners muligheter og rettigheter.

Utstillingen viser filmer om de «fire store» innenfor den tidlige kvinnekampen; Camilla Collett, Fredrikke Marie Qvam Gina Krog og Fernanda Nissen, produsert av Barne-, Likestillings- og Inkluderingsdepartementet i 2013.

Besøk utstillingen i Bråtagata 46, 3095 Eidsfoss, i forlengelsen av Gamle Eidsfos Kro. Utstillingen følger åpningstidene til Kroa.

Utstillingen «Rakel Seweriin. Fra Eidsfoss stasjon til Kongens bord«, er nå kun tilgjengelig på forespørsel. Den  vises i den gamle skolen på Hauane. Her forteller vi hvordan kvinners muligheter har endret seg etter 1913, da allmenn stemmerett ble innført i landet vårt.

Rakel Seweriin (1906-1995) regnes blant etterkrigtsidens viktigste kvinnelige politikere i Norge. Hun var blant annet sosialminister i Oscar Torps Arbeiderpartiregjering i 1953-55. Hun satt som representant for Oslo Arbeiderparti på Stortinget i seks perioder, fra 1945 til 1969. Hele sitt liv var hun et politisk aktivt menneske. Utstillingen vil presentere hennes oppvekst på Eidsfoss og aspekter ved hennes politiske virke og betydning.

Adresse: Hauane 5, 2095 Eidsfoss.

Utstillingene er produsert i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013 og Grunnlovsjubileet 1814-2014.

Utstillingen har mottatt økonomisk støtte fra:

Vestfold fylkeskommune, Hof kommune og Sparebankstiftelsen[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stiftelsen Eidsfos Hovedgård – Jernverket Eidsfoss». www.jernverketeidsfoss.no. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 1. desember 2017. 
  2. ^ «Vi registrerer samlingen i Eidsfoss jernverksmuseum – Jernverket Eidsfoss». www.jernverketeidsfoss.no. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 1. desember 2017. 
  3. ^ «Utstillinger – Jernverket Eidsfoss». www.jernverketeidsfoss.no. Besøkt 1. desember 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]