Eidsbugarden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°22′32,3″N 8°17′58,9″Ø Eidsbugarden er et av de eldste turiststedene i Jotunheimen og et yndet utgangspunkt for fjellturister, med sin beliggenhet 1060 meter over havet i vestenden av innsjøen Bygdin.

Den første hytta på Eidsbugarden ble bygd av den norske dikteren og journalisten Aasmund Olavsson Vinje i 1868. Vinje døde bare to år senere og ny eier ble Thomas Heftye og hytta ble samtidig en turisthytte. Allerede i 1911 kom telefonen til Eidsbugarden, samme år som Kristiania Postkontor for første gang åpnet sesongåpent Postaabneri på Eidsbugarden med Fru Inga Kvame som postaabner. Poståpneriet på Eidsbugarden ble det første i Jotunheimen. I 1968 ble en minnestøtte gjort av billedhogger Ståle Kyllingstad reist på Eidsbugarden til minne om Aa. O. Vinje. I 1990 åpnet DNT-hytta Fondsbu på Eidsbugarden etter at sportsstua "Den Glade Vandrer" ble solgt ut av Eidsbugarden Hotell til DNT. Fondsbu som ligger bare 100 meter fra hotellet har over 9000 årlige overnattinger (2005). Det er også om lag 160 private hytter på Eidsbugarden. Eidsbugarden Hotell gjennomgikk omfattende oppussing i 2005-2006.

Fylkesvei 252 går inn til Eidsbugarden fra fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal på sommerstid, mens turister og hyttefolk blir fraktet inn på beltebiler og snøskuter på vinterstid langs beltebilruta fra Tyin til Eidsbugarden.

Festivalen Vinjerock arrangeres årlig i august på Eidsbugarden, med flere av landets største rockeartister. Festivalen ble kåret til årets Norske rockefestival i 2006 av Norsk Rockforbund. I 2009 opptrådte blant andre Marit Larsen og Bigbang på festivalen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]