Eidsøra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 62°48′6″N 8°10′14″Ø Eidsøra er ei bygd i Nesset kommune i Møre og Romsdal. Tettstedet har omtrent 300 innbyggere per 1. januar 2012.

Bygda ligger langs sørsiden av Tingvollfjorden og nord for Meisalfjellet. Bygda grenser mot Eidsvåg i vest, Rausand i nordvest og Jordalsgrensa i øst. Under Eidsøra regner man vanligvis småstedene Toven, Tiltereidet, Meisalstranda og Fredsvika. Bygdas «sentrum», både geografisk og befolkningsmessig, er selve Eidsøra, som ligger mellom Tiltereidet og Meisalstranda. Der finner man den gamle skolen, bygdas ungdomshus, badestrand og småbåthavn.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Eidsøra er og var ei jordbruksbygd, noe som preger landsskapet. Store deler av Tiltereidet (medregnet Myrset, Talset og Toven) består av dyrket mark. Det samme gjelder selve Eidsøra (medregnet Ytterøra, Eide, Rønningan og Myra). Ellers er det mye furuskog og plantet granskog langs hele sørsiden, opp mot Meisalfjellet, noe som også gjelder for området nord for Tiltereidet og vest for Eidsøra. Bjørk- og annen løvskog er i all hovedsak gjenngrodde seterbeiter og annen innmark. Myrområder finnes også over Talsetgårdene, samt nedenfor Talsetbrekken. Det finnes også myrområder i Eidsdalen, som er nedstigningen fra Talset til Eidsøra. Øraelva samles i Eidsdalen og renner ut ved Ytterøra.

Meisalfjellet, som ligger sør for bygda, regnes også for å tilhøre Eidsøra.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er påvist bosetninger helt tilbake til vikingtiden på Eidsøra. Dette ble kjent i forbindelse med utgravingene av kavlvegen som gikk fra Eidsøra til Eidsvåg. Kavlvegen var en veg av furustokker som vikingene drog skipene sine på, da i hovedsak for å unngå vanskelig sjø ved Hustadvika. Rundt starten av 1900-tallet hadde Eidsøra butikker, ferge som gikk over fjorden, skole og postkontor. Lettere industri, i form av tønnefabrikk og produksjon av sildolje, fant man ved Meisal Bruk på Meisalstranda og ved Ytterøra på Eidsøra. Gradvis har alle disse forsvunnet. Postkontoret ble nedlagt på midten av 1990-tallet, mens skolen til tross for store protester ble nedlagt i 2000. I dag er de gamle skolelokalene oppusset og brukes av Farmen Friluftsbarnehage.

Dialekt[rediger | rediger kilde]

Eidsøra ligger i dag rent teknisk i Romsdal, da den tilhører Nesset kommune. Likevel snakkes det Nordmørsdialekt der, i likhet med alle andre plasser langs Tingvollfjorden. Den versjonen av dialekten som snakkes har sterke likhetstrekk med den vi finner i Tingvoll, samt småbygdene i Sunndal og Gjemnes. Av dette kan vi gjette oss frem til at bygda i tidligere tider var mye nærmere tilknyttet bygdene i indre Nordmøre og i dagens Gjemnes, via sjøveien, enn den var mot Eidsvåg og resten av Romsdalen.

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Eidsøra Ungdomslag (Skogtun, Eidsøra)
  • Eidsøra Idrettslag (Tiltertun Stadion, Tiltereidet og Storsvingen Bygdastue, Talsetfeltet)
  • Eidsvåg og Eidsøra Skytterlag (Skytebane, Brekken)
  • Eidsøra Småbåtlag (Småbåthavn, Eidsøra)
Bedrifter[rediger | rediger kilde]
  • Eidsøra Betong / Sæter Transport (Meisalstranda)
  • Toven Bruktbil (Tovenkrysset)

Kilder[rediger | rediger kilde]