Egmont Harald Petersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Egmont Harald Petersen
Født3. okt. 1860[1]Rediger på Wikidata
København
Død5. aug. 1914[1][2]Rediger på Wikidata (53 år)
København
BeskjeftigelseForlegger, forretningsdrivende, boktrykker Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark

Egmont Harald Petersen (født Edmundt, 3. oktober 1860 i København i Danmark, død 5. august 1914 samme sted) var en dansk bladutgiver og kongelig hoff-boktrykker, og grunnlegger av det som er blitt mediehuset Egmont.

Egmont H. Petersen ble typograf og grunnla i 1878 under trange små kår sitt eget boktrykkeri, som senere ble supplert med et bokbinderi, og som fra 1882 ble drevet under hans eget navn. Han opparbeidet langsomt virksomheten til en av Københavns førende med investeringer i nytt apparatur som krevde mer og mer plass, slik at han i 1911 ervervet en stor tomt i Vognmagergade. Kvartalet undergikk da en generell sanering, og han fikk arkitekten Bernhard Ingemann til å tegne en stor bygning, Gutenberghus, hvis innretning han hadde planlagt i alle detaljer, men ikke selv fikk oppleve som ferdig bygg. Det nye stedet rommet bl.a. et kobbertrykkeri, en moderne reproduksjonsanstalt samt redaksjonslokaler for de magasiner som han var utgiver av.

I 1901 hadde han overtatt Damernes Blad som han tre år senere forvandlet til ukebladet Hjemmet med appell til hele familien. Han var den første som innførte den nye trykkmetode dyptrykk.

Han hadde en rekke tillitsverv, bl.a. i styret for Københavns Bogtrykkerforening, hvor han en tid var formann. Petersen var samtidig en betydelig filantrop, og i henhold til hans testamente opprettet man i 1920 Egmont H. Petersens Fond, som bl.a. administrerer de etter stifteren oppkalte Egmont H. Petersens Kollegium og Egmont Studentergaard. Han er begravet på Vestre kirkegård.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, oppført som Egmont H. Petersen, Dansk Biografisk Leksikon-ID Egmont_H._Petersen[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Egmont_Harald_Petersen[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]