Egil Kaare Sundt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Egil Sundt»)
Egil Kaare Sundt
Født23. sep. 1903[1][2]Rediger på Wikidata
Oslo
Død6. sep. 1950[1][2]Rediger på Wikidata (46 år)
Oslo
BeskjeftigelseJurist, jurist Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedOslo katedralskole
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre gravlund[3]

Egil Kaare Sundt (født 23. september 1903 i Kristiania, død 6. september 1950 samme sted) var en norsk embetsmann med framtredende stillinger innen statsadministrasjonen, NRK og NSB. I Norsk biografisk leksikon omtales han slik: «Hans enestående lederevner ble sagt å hvile på en naturbegavelse som innen han døde av kreft bare 47 år gammel, hadde sikret ham ry som et av de største administrative talenter i vår forvaltning.»

Sundt kom fra relativt beskjedne kår, men fikk ved hjelp av stipender tatt juridisk embetseksamen i 1925. Han hadde etter dette flere studieopphold i utlandet, og han henta særlig inspirasjon fra den dynamiske statsadministrasjonen i USA, som han så på som et motstykke til det norske byråkratiet.

I 1929 begynte Sundt i Finansdepartementet. Han avanserte raskt og blei i 1933 byråsjef i finanskontoret. Han arbeidet mye med statsbudsjettet, samtidig som han hadde ansvar for forhandlinger om Norges gjeld til utlandet. I mars 1940 blei han tilsatt som administrerende direktør i Norsk rikskringkasting, ei stilling han hadde inntil institusjonen 25. september 1940 blei satt under kommissarisk styre.

Videre under krigen var Sundt direktør i forsikringsselskapet Norske Alliance. Han var imidlertid også med i ei hemmelig gruppe som planla hva som skulle skje med NRK etter frigjøringa. Sammen med blant annet Olav Midttun, som hadde vært riksprogramsjef, rykka Sundt dermed inn i kringkastingas studioer og kontorer i mai 1945. Samtidig fungerte han ei ukes tid som sjef for Finansdepartementet som en av sju «rådmenn».

I mars 1946 blei Sundt konstituert som generaldirektør for Norges Statsbaner, der han fikk virke i fire år med gjenoppbygging av en viktig del av landets infrastruktur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, oppført som Egil Sundt, Store norske leksikon-ID Egil_Sundt[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Egil_Sundt, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.begravdeioslo.no, besøkt 26. mai 2019[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]