Edward Jenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den engelske legen Edward Jenner (1749–1823) er den moderne vaksineteknikkens far. Da han på 1790-tallet vaksinerte mennesker med infisert materiale fra dyr som hadde kukopper, fikk de nærmest full beskyttelse mot menneskekopper.

Edward Jenner (født 6. maijul./ 17. mai 1749greg. i Berkeley i Gloucestershire, England, død 26. januar 1823 samme sted) var en britisk lege med praksis i Berkeley i England. Han er kjent som opphavsperson til moderne vaksinasjon da han ble den første til å finne en vaksine mot kopper - et virus som tidligere tok livet av flere hundre millioner mennesker.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

I sin ungdom var Jenner opptatt av mange sider ved naturvitenskap, og var den første som obersverte at det er gjøkens unger, ikke de voksne fuglene, som kaster unger og egg ut av fosterforeldrenes reder.

I 1796 la Jenner merke til at pasienter som hadde hatt kukopper, ikke fikk vanlige kopper.[1] Han utnyttet denne iakttagelsen i koppevaksinasjonen.[1] I 1798 publiserte han resultatene fra 23 tilfeller i An Inquiry Into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae.[1] Etter hvert ble hans metode anerkjent både i Storbritannia og utlandet.[1] I Danmark-Norge ble det innført tvungen koppevaksinering for alle i 1810.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Edward Jenner – bilder, video eller lyd
briteDenne brite- og medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.