Edward Herbsts villa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edward Herbsts villa i Księży Młyn

Edward Herbsts villa (polsk Pałac Edwarda Herbsta) ligger ved Przędzalniana-gaten 72 i Łódź, og utgjør en av tre palassresidenser i Księży Młyn.

Villaen ble reist i årene 18751877 av Karol Scheibler til hans eldste datter Matylda og svigersønnen Edward Herbst, som senere ble direktør i Scheiblers bedrift. Bygningen ble tegnet i italiensk renessanse av byarkitekten Hilary Majewski, som lot seg inspirere av Andrea Palladios verker.

Bygningen har en rektangulær grunnplan, to etasjer og 16 rom. I første etasje finnes representative saler, mens etasjen over har soverom og garderobe. Bygningen har dessuten et tilbygd oransjeri. I elevasjonen finnes risalitter og hovedinngangen prydes av en portikus. Villaen har et rikt inventar og vakre glassmalerier fra Antonio Salviattis verksted. Ved residensen ligger også en vakker hage med staller og et vognskur.

Etter å ha blitt glemt i årevis ble villaen overtatt av Kunstmuseet og totalrestaurert. Arbeidet ble verdsatt med Europa Nostra-prisen for fremragende restaurering av severdigheter.