Edward Blount

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edward Blount
Født1565[1]Rediger på Wikidata
Storbritannia
Død1632[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseBokhandler Rediger på Wikidata
Tittelsiden på første folio med Shakespeare-portrettet av Martin Droeshout som Edward Blount var med på å utgi.

Edward Blount (eller Blunt) (født 1565 i London, død 1632) var en utgiver i London i den engelske renessanse og Tudortiden, og er sammen med Isaac og William Jaggard særlig kjent for utgivelsen av den første folio av William Shakespeares skuespill i 1623.

Stationers' Register hevdet at han var sønn av Ralph Blount (eller Blunt), en handelsmann og skredder i London, og var lærling fra 1578 i ti år hos papirhandleren William Ponsonby. Blount ble en «freeman», det vil si fullverdig medlem av Stationers' Company den 25. juni 1588.

Blant de mer betydningsfulle utgivelsene hans er Giovanni Florios italiensk-engelske ordbok og hans oversettelse av Michel de Montaigne, foruten Christopher Marlowes mytologiske dikt Hero and Leander (1598), og Seks hoffkomedier av John Lyly (1632). Han oversatte selv Ars Aulica, or the Courtier's Arte (1607) fra italiensk av Lorenzo Ducci, og Christian Policie (1632) fra spansk av Juan de Santa María.

Selv om han mest husket for første folio, utga Blount også verker av Miguel de Cervantes, Ben Jonson, Samuel Daniel, William Camden, og andre betydningsfulle forfattere. Han er beskrevet som «en ekte elsker av litteratur med skjønnsom og sjenerøs smak».[2] I tillegg til folioen hadde Blount også andre mindre forbindelser med Shakespeares kanon. I 1601 utga han Kjærlighetens martyr, et bind som inneholdt Sfinksen og skilpadden, et allegorisk dikt; han la inn både Antonius og Kleopatra og Perikles, prins av Tyr, i Stationers' Register i 1608, skjønt han utga ingen av dem. Blount var også en nær venn og yrkeskollega av Thomas Thorpe, utgiveren av Shakespeares sonetter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6kw5vp8, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Sheavyn, Phoebe (1909): The Literary Profession in the Elizabethan Age, s. 67.

Litteratur[rediger | rediger kilde]