Edvard Valpas-Hänninen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edvard Valpas-Hänninen
Født6. sep. 1873[1]Rediger på Wikidata
Saarijärvi
Død11. jan. 1937[1]Rediger på Wikidata (63 år)
Helsingfors
BeskjeftigelsePolitiker, journalist Rediger på Wikidata
Embete
PartiFinlands sosialdemokratiske parti[2]
NasjonalitetFinland

Edvard Valpas-Hänninen (født 6. september 1873 i Saarijärvi i Finland, død 11. januar 1937 i Helsingfors) var en finsk journalist og politiker.

Liv og vike[rediger | rediger kilde]

Valpas-Hänninen gikk i 7 år på gymnaset (lyceum) i Vasa og gikk deretter noen år i murerlære i Helsingfors. I 1899 gikk han inn i redaksjonen for Työmies. Som sjefredaktør for denne avisen fra 1901 og 1918 og som leder av Finlands sosialdemokratiske parti mellom 1906 og 1909 hadde han en stor innflytelse på utformingen av den sosialdemokratiske politikken.[trenger referanse] Etter 1900-tallets første tiår begynte hans stjerne å dale, og under utbruddet av den finske borgerkrigen i 1918 ble han overgitt av Otto Ville Kuusinen, Kullervo Manner og andre såkalte novembersosialister.[trenger referanse] Dermed var hans politiske karriere ute.

Valpas-Hänninen var en ortodoks marxist i Karl Kautskys ånd, som holdt fast ved doktrinen om at samfunnet måtte endres gjennom indre krefters spill.[trenger referanse] Utviklingen måtte ikke påskyndes, men heller ikke forhindres. Selv om han ikke deltok i krigen i 1918 ble hans aggressive tonefall i pressen ansett som medvirkende til opprørsåndens oppkomst.[trenger referanse] Han førte et såpass voldsomt språk i Työmies at enkelte moderate i den sosialdemokratiske partiledelsen, blant dem Oskari Tokoi, i samband med novemberstreiken i 1917 og mordet på kontoristen Gunnar Nyberg i bydelen Malm i Helsingfors, grunnla en anti-Valpas-gruppe.

Han flyktet til Sovjetunionen, og ved gjenkomsten til Finland ble han dømt til livsvarig fengsel. Han ble likevel benådet i 1924. Under oppholdet i St. Petersburg hadde han vært redaktør for Vapaus, der han hadde behandlet spørsmålet om mulighetene for å samarbeide med de hvite i Finland. Av denne grunn ble han forkastet av bolsjevikene.[trenger referanse]

Valpas-Hänninen var deretter litterær sekretær ved Finlands fagforeningers sentralorganisasjon (FFC).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b oppført som Edvard Valpas, uppslagsverket.fi[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Justitieministeriet, «Vuoden 1907 eduskuntavaaleissa valitut kansanedustajat», verkets språk finsk, besøkt 29. mai 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]