Edvard Ellingsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edvard Ellingsen
Født14. juni 1855[1]Rediger på Wikidata
Tune kommune[1]
Død20. okt. 1938[2]Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseEntomolog, zoolog, araknolog, ingeniør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Edvard Ellingsen (født 14. juni 1855 i Tune, død 20. oktober 1938) var en norsk, ingeniør, pedagog, arachnolog og entomolog. Han var en av stifterene da Norsk Entomologisk forening ble stiftet i 1904.

Zoologen[rediger | rediger kilde]

Edvard Ellingsen var født i Fredrikstad og var utdannet ingeniør, men arbeidet senere som lærer ved Kragerø middelskole. På samme skole underviste også Johan T. Ruud som interesserte seg for land- og ferskvannssnegler (vannlungesnegler (Basommatophora)).

Ellingsen ble i sin samtid regnet for å være en av landets betydeligste privatzoologer (amatørzoologer).[3] Hans tidligste arbeider omhandlet mangefotinger (Myriapoda), senere arbeidet han med vevkjerringer (Opiliones). Etterhvert dreide hans interesse seg mot mosskorpioner (Pseudoskorpiones) og han ble etterhvert en internasjonal spesialist på denne dyregruppen.[4] Han bearbeidet funn fra hele verden, blant annet fra Italia, Frankrike, Sør-Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Edvard Ellingsen har skrevet en rekke publikasjoner. Artikkelen om vevkjerringene, Norske Opiliones og deres geografiske utbredelse, ble regnet for grunnleggende for denne dyregruppen i Norge. Men det var særlig hans mange artikler og publikasjoner om pseudoskorpioner som vil stå som betydningsfulle, noen av dem ble trykt i forhandlingene til Vitenskabsselskapet i Christiania.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Folketellingen i Norge i 1910, www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Aftenposten, type referanse dødsannonse, utgitt 22. oktober 1938[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Broch, Hjalmar. 1939
  4. ^ Sømme, L. 2004. Side 57

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]