Edinburgh Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Edinburgh slott»)
Edinburgh Castle
Beliggenhet
LandStorbritannia[1]
StedEdinburgh[2]
Historiske fakta
Eier(e)Scottish Executive
Historic Environment Scotland
Etablert12. århundre (Julian)
Kart
Kart
Edinburgh Castle
55°56′55″N 3°12′03″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Edinburgh Castle og Nor'Loch, ca. 1780 av Alexander Nasmyth

Edinburgh Castle er en gammel festning på Castle Rock i sentrum i byen Edinburgh i Skottland. Den har vært benyttet av ulike militære styrker siden forhistoriske tider, og stedets beliggenhet var forutsetningen for bydannelsen av den nåværende hovedstaden i Skottland. Festningen ble nylig overført til Forsvarsdepartementet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Edinburgh Castle ligger på toppen av Royal Mile («Den Kongelige Mil», egentlig 1,61 km), hovedgaten i den gamle byen som leder ned til Holyrood Palace. Festningen er åpen for turister og blir bestyrt av foreningen Det historiske Skottland. Stedet er den største turistattraksjonen i Skottland målt etter billettinntekter.

Festningen ligger på toppen av en vulkansk plugg. Tre av sidene er beskyttet av rette, bratte bergvegger og den eneste adkomsten er på den fjerde og østlige siden. Historisk lå en innsjø (skotsk: loch) på nordsiden av festningen, kalt for Nor’Loch. Innsjøen ble tømt i den georgianske tiden da den nye byen ble bygget og festningen hadde mistet mye av sin forsvarsfunksjon. Nor’Loch ble da brukt som en åpen kloakk. I maleriet til høyre fra 1780 kan innsjøen sees til høyre.

Man kommer vanligvis inn i festningen via paradeplassen, The Esplanade, som er en lang, brosteinsbelagt bakkehelling mellom festningen og Royal Mile. Esplanaden er stedet hvor det årlige Edinburgh Military Tattoo blir holdt, en oppvisning av militærdrill og militærmusikk, hvor også HM Kongens Garde har utmerket seg gjennom flere år. Stedet ble i tidligere år benyttet til parader og drilling for festningsgarnisonen. På maleriet ville Esplanaden ha ligget til venstre, men var den gang ikke anlagt ennå. Ved inngangsplassen ligger en sylindrisk kanonstilling kalt «Half Moon Battery», synlig til venstre på maleriet. Kanonstillingen ble anlagt i 1574.

Edinburgh Castle

Man kommer inn i festningen via et porthus foran kanonstillingen som leder til en gate som heller oppover og rundt til høyre for kanonstillingen. Gaten leder deretter gjennom den gamle portnerboligen og opp til borggården i festningens midte.

Prestegjeldets kirke i festningen kalles for Canongate Kirk, der har festningens kommandant sin egen kirkestol.

Til tross for at Edinburgh Castle er en turistattraksjon er festningen fortsatt hovedkvarter for den britiske hær i Skottland; den er hovedkvarteret for den 52. infanteribrigade i tillegg til å være regimentshovedkvarter for Royal Scots, Royal Scots Dragoon Guards og 4. regiment av Det Kongelige militærpoliti.

Skottlands kronregalier har vært utstilt i Edinburgh Castle siden 4. februar 1818.

Historiske angrep[rediger | rediger kilde]

I 1314, bare noen få måneder før slaget ved Bannockburn, utførte Thomas Randolph, 1. jarl av Moray et dumdristig angrep på Edinburgh Castle, en av de få gjenværende festninger som fortsatt var besatt av engelskmennene. Randolph hadde fått opplysninger fra guvernørens sønn om en sti oppover på nordsiden av det bratte berget. Om natten ledet Randolph sine menn oppover stien mens hovedstyrken angrep fra sydsiden. Randolph greide å komme seg innenfor murene og åpne portene for hovedstyrken. Festningen ble deretter nedkjempet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://vocaleyes.co.uk/research/heritage-access-2022/benchmark/; besøksdato: 9. februar 2023.
  2. ^ Historic Environment Scotland ID, Wikidata Q19842847 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]