Eddie Meduza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eddie Meduza
FødtErrol Leonard Norstedt
17. juni 1948Rediger på Wikidata
Göteborg
Død17. jan. 2002Rediger på Wikidata (53 år)
Växjö
BeskjeftigelseKomponist, låtskriver, sanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige[1]

Eddie Meduza, egentlig Errol Leonard Norstedt (1948–2002) var en svensk musiker, komponist, låtskriver og sanger.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Norstedt ble født i Varberg i Hallands län, men vokste opp i Traryd i Småland. Barndommen hans var hard, og familien flyttet ofte. Innen Norstedt fylte 13 år hadde han bodd på 30 forskjellige steder. Han ble mobbet på skolen og mishandlet av sin stefar.[2]

Musiker[rediger | rediger kilde]

Norstedt har spilt inn over 1400 sanger, og blir av mange omtalt som raggarkungen. I mange år ble Norstedts musikk spredt først og fremst på kassett, solgt gjennom avisreklamer fra hans eget foretak Osadal AB.

Norstedt jobbet i hovedsak innenfor rockabilly sjangeren. Mange av sangene omhandlet alkohol, kvinner og biler. Andre sanger var politisk orienterte, gjerne ironiske, og rettet mot det svenske sosialdemokratiet. Bortsett fra aliaset Eddie Meduza brukte Norstedt også aliaset E. Hitler. Under dette navnet spilte han inn mer seksuelt eksplisitt materiale. Det er ofte dette materialet som Norstedt huskes best for, men i tillegg til politisk orientert materiale gjorde Norstedt også en mengde innspillinger av "seriøse" rockabillysanger med 50-talls sound i sitt eget lydstudio. Han behersket en rekke instrumenter, og på mange innspillinger hadde han spilt inn og mikset samtlige instrumenter på låtene selv.

Norstedt var av ledende skikkelser i svensk musikkbransje betraktet som et stort musikalsk talent, men på grunn av sine til tider svært provoserende tekster så ble han av mange sett på som en riksdåre og fikk sjelden sitt materiale spilt på radio. Han fikk ofte dårlig kritikk fra pressen, spesielt fra Expressen-journalist Mats Olsson, noe han gjerne svarte på med å skrive enda frekkere sanger som Kuken står på Mats Olsson, Mats Olsson är en jävla bög og Mats Olsson runkar kuken. Nordstedt skal angivelig ha sagt at uansett hva han gjorde var det aldri godt nok for kritikerne.

Han ga i løpet av sin karriere ut om lag 30 CD-er og et 50-talls kassetter.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Eddie Meduza har blitt kritisert for å lage sanger med temaer som var upassende (f.eks. sangen hans «Jag bara runkar» som førte til at han ble utestengt fra store aviser som Aftonbladet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 21. september 2015, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Eddie Meduza». gravsted.dk. Besøkt 26. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]