Eddie Edwards

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eddie Edwards
FødtMichael David Edwards
5. des. 1963Rediger på Wikidata (60 år)
Cheltenham
Storbritannia[1]
BeskjeftigelseSkihopper, sanger Rediger på Wikidata
Utdannet vedDe Montfort University
Dunalley Street Primary School
NasjonalitetStorbritannia
SportSkihopping[2]
Høyde173 centimeter

Michael David Edwards (født 1963), kjent som Eddie the Eagle, er en britisk tidligere skihopper. Han var Storbritannias første deltaker i skihopping i OL siden 1928.

Edwards jobbet som gipsmaker da han begynte som skihopper. I 1987 deltok han i VM i Oberstdorf og ble nummer 55. Året etter deltok han i OL i Calgary, der han ble sist både i stor bakke og i normalbakke.

Edwards hadde ingen økonomisk støtte fra det britiske skiforbundet. I tillegg var han hemmet av at han var ca. 10 kg tyngre enn de tyngste av konkurrentene. Dessuten var han plaget av at brillene hans dugget under rennene så det var vanskelig for ham å se noe særlig.

Hans mangel på suksess gjorde ham imidlertid svært populær. Han ble en kultfigur, kjent som «verdens dårligste skihopper», og etter hvert mediekjendis og gjenganger i talkshow på tv.

Etter Eddie Edwards innsats i OL innførte IOK i 1990 en ny regel om at deltakere i skihopping i OL må ha deltatt i andre internasjonale konkurranser og ha blitt blant de øverste 30 % eller være blant de 50 beste i verden. Edwards prøvde å kvalifisere seg for OL i Albertville i 1992, Lillehammer i 1994 og Nagano i 1998, men med den nye regelen var han sjanseløs. Han fremholdt i intervju at han godt kunne holdt på til OL i Salt Lake City, men at den nye regelen tok all amatørsk glede bort fra skihoppingen.

Det er er påstått at Edwards kom sist i alle internasjonale renn han stilte opp i. Det stemmer ikke. Under et verdenscuprenn i den tysk-østerrikske hoppuka i Innsbruck i 1988 ble han nr. 120 av totalt 122 hoppere med en østerriker og en nederlender bak seg.

Etter at den egentlige hoppkarrieren hans var over ga han ut boka og videoen On the piste (ISBN 0-233-99497-1). Senere spilte han også inn popsangen Fly Eddie Fly med Kit Rolfe, som nådde top 50 i Storbritannia. Denne sangen spilte han også inn på finsk, til tross for at han ikke snakker det språket.

Edwards gikk konkurs i 1992. Siden da har han studert juss, og han vurderer nå å starte praksis som advokat. I dag[når?] bor han i nærheten av hjembyen Cheltenham, han er gift og har barn, og han er leder for sitt eget bygningsfirma. Han har også operert øynene og kastet brillene.

Norsk trener[rediger | rediger kilde]

Den norske hopptreneren Geir Hammer ble kjent med Edwards gjennom hoppmiljøet og tok snart en sentral del av trenergjerningen. Møllebakken ble mye brukt til trening av Edwards, i likhet med flere av de norske storhopperne på 1980-tallet. Edwards bodde i perioder hos Hammer. I 1987 ble Hammer med Edwards på treningsleir i Sveits. Oppholdet er omtalt i boken om Edwards som en vellykket treningsleir. Edwards skal ha hoppet ny personbeste med 91 meter under dette treningsoppholdet.[3][4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0210604, besøkt 8. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ FIS-databasen, FIS skihopper-ID 15142, besøkt 26. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ thatwasnotinthebook.com: What's the Difference between Eddie the Eagle; My Story the Book and Eddie the Eagle the Movie?, hentet 17. januar 2022
  4. ^ oblad.no (9. februar 2019): Verdenskjente Eddie the Eagle hoppet i Møllebakken – nå får du bli kjent med ham i Ski hentet 17. januar 2022.
  5. ^ devonlive.com (28. mars 2018): Eddie the Eagle is coming to town - here's how you can meet Britain's Olympic ski jump hero hentet 17. januar 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]