Echinophthiriidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Echinophthiriidae
Nomenklatur
Echinophthiriidae
Enderlein, 1904
Populærnavn
sel-lus
Hører til
sugende lus,
Pels- og fjærlus,
lus,
insekter
Økologi
Antall arter: 12, 3? i Europa, én i norske farvann
Habitat: på vannlevende pattedyr
Utbredelse: havområdene, Nord-Amerika
Inndelt i

Echinophthiriidae er en gruppe av hudparasitter som lever i pelsen på pattedyr. Den tilhører gruppen av lus (kalt Anoplura) som har sugende munndeler og får næring ved å drikke blod fra verten. Disse artene lever på seler og på oter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til nokså store, flate og brede lus med korte og svært kraftige bein. Kroppen er kledt med piggaktige, kraftige børster, hodet er kantet langs bakkanten med lange børster. Antennene er korte og består av 5-7 ledd. Beina er korte, frambeina ofte mindre enn de to bakerste parene, med en kraftig klo ytterst som griper an mot en "tommel" på undersiden av leggen. De kan minne om små flatlus (Phthiridae).

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Denne familien lever på vannlevende pattedyr: seler, sjøløver, hvalross og én art på oter i Nord-Amerika. Lusene sitter særlig på luffene til vertsdyrene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra Lagatophthirus rauschi som lever på oter i Nord-Amerika og én art som finnes på baikalsel i Bajkalsjøen er alle artene knyttet til havlevende dyr. Tre arter ser ut til å være funnet i europeiske farvann.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]