Easy A

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Easy A
Generell informasjon
Sjangersex-komedie
Utgivelsesår2010
Prod.landUSA
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWill Gluck
ProdusentZanne Devine
Will Gluck
ManusforfatterBert V. Royal
MusikkWende Crowley
Sherry Whitfield
SjeffotografMichael Grady
KlippSusan Littenberg
Foran kamera
MedvirkendeEmma Stone
Penn Badgley
Amanda Bynes
Aly Michalka
Stanley Tucci
Patricia Clarkson
Lisa Kudrow
Thomas Haden Church
Dan Byrd
m.fl.
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapSony Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Easy A er en amerikansk komedie fra 2010. Filmen er regissert av Will Gluck, og har Emma Stone i hovedrollen som Olive.

Handling[rediger | rediger kilde]

High school-studenten Olive (Emma Stone) lever et feilfritt, begivenhetsløst og kjedelig liv utenfor de populæres rekker, og tilbringer gjerne hele helger hjemme hos foreldrene uten å gjøre noen ting, selv om hun ikke vil innrømme det overfor den populære bestevenninnen Rhiannon (Aly Michalka). Hun forteller nemlig Rhiannon at hun har hatt sex for første med kjæresten – en kjæreste som hun i virkeligheten ikke har, i håp om at det skal spre seg rundt på skolen og at hun dermed ikke blir fullt så utstøtt lenger. Men når den dypt religiøse, populære og usympatiske medeleven Marianne (Amanda Bynes) plukker opp dette, starter det en kjedereaksjon av begivenheter.

En annen medelev, den homofile Brandon (Dan Byrd), oppsøker henne for å ha sex med henne og dermed oppnå et bedre rykte og bli respektert blant de andre medelevenene. Olive forteller ham at hun ikke egentlig hadde sex med den oppdiktede kjæresten, men det skremmer ham ikke bort, snarere tvert imot. På en fest går de to inn på et rom og later som de ligger sammen, mens andre elever står ved døra og hører på. Det Olive ikke hadde forutsett, er at så straks Brandon får større oppmerksomhet og mer respekt, begynner elevene å komme til henne for å bedre sin sosiale posisjon. Så selv om Olive egentlig fortsatt er jomfru, får hun snart stempel på seg for å være en hore, etter at hun mot diverse betalingsmetoder går med på å late som hun har sex med en rekke andre personer.

Olive forsøker desperat å gjenvinne sitt gamle liv, blant annet ved å søke råd fra sine eksentriske foreldrene (Stanley Tucci og Patricia Clarkson), sin favorittlærer (Thomas Haden Church) og en plaget elevrådgiver (Lisa Kudrow), som har vel så mange problemer å stri med selv som de elevene som oppsøker henne. Den eneste som virkelig tror på henne er den sympatiske barndomsvennen Todd (Penn Badgley), som Olive har likt siden de møttes første gang, men ikke tør å innrømme sine følelser for. Kan Olive overvinne sine demoner og gå tilbake til sitt vanlige liv?

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Olive Emma Stone
Woodchuck Todd Penn Badgley
Marianne Amanda Bynes
Brandon Dan Byrd
Mr. Griffith Thomas Haden Church
Rosemary Patricia Clarkson
Micah Cam Gigandet
Mrs. Griffith Lisa Kudrow
Principal Gibbons Malcolm McDowell
Rhiannon Aly Michalka
Dill Stanley Tucci

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Finansielt ble filmen en suksess – den hadde et budsjett på bare 8 millioner dollar, og spilte inn hele 58 millioner dollar bare i USA og 75 millioner dollar på verdensbasis, noe som dermed betyr at den spilte inn nesten ti ganger budsjettet. Den ble også en stor favoritt hos kritikerne og publikum. På anmeldersiden Rotten Tomatoes ligger Easy A på 85% positive anmeldelser, mens den har et snitt på 7,1 av 10 på brukersiden IMDb etter over 150,000 stemmer.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Emma Stone skulle egentlig ha vært med i filmen Sucker Punch, men trakk seg for å spille i denne filmen i stedet.
  • Logan Lerman gjorde audition for rollen som Brandon.
  • Emma Stone filmet alle sine forteller- og webcam-scener på én dag. Hun tilbrakte 14 timer med å bare se på et kamera og snakke til det.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]