EPA-traktor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ford personbil ombygd til EPA-traktor.
EPA-traktor basert på Volvo Duett med Volkswagen Boble baklys.

EPA-traktor er en personbil som er ombygd for landbruksformål. EPA-traktorer finnes bare i Sverige, der de ble innført under 2. verdenskrig for å bøte på mangelen på traktorer. Det var som regel gamle personbiler, eller av og til lastebiler, som ble ombygd og registrert som EPA-traktorer. De ombygde traktorene var enklere og billigere enn vanlige traktorer, så folk begynte å kalle dem EPA-traktorer, etter det svenske lavprisvarehuset EPA.

Krav til ombyggingen[rediger | rediger kilde]

For å hindre at EPA-traktorene ble brukt som personbiler, var det krav om at de skulle ha ramme og ikke selvbærende karosseri. Dessuten var det krav om at bakakselen ikke skulle ha fjæring. Det var ikke noen direkte begrensning av farten, men for å hindre for stor fart var det krav om at bakhjulene maksimalt skulle rotere én omdreining når veivakslen i motoren roterte 10 omdreininger.

Etter krigen ble det slutt på å bruke EPA-traktorer i landbruket, men fordi de kunne kjøres av 16-åringer med traktorførerkort var de populære blant ungdommer, som brukte dem som rånerbiler. På slutten av 1960- og tidlig på 1970-tallet var Volvo Duett populær som utgangspunkt for å bygge EPA-traktorer. En viktig grunn til dette var at den hadde ramme i stedet for selvbærende karosseri og at det var lett å få tak i reservedeler.

Fra EPA-traktor til A-traktor[rediger | rediger kilde]

Fra 31. mars 1975 er EPA-traktorene erstattet av A-traktorer, men disse blir fremdeles kalt EPA-traktorer på folkemunne. EPA-traktorer er saktegående og hindrer flyten i trafikken og det er økende motstand mot dem i Sverige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]