Europalov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «EØS-saker»)

Europalov er Lovdatas nettsted om beslutningsprosessen fra EU til Norge for rettsakter som antas å være relevante for Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) og Schengen-samarbeidet om grensekontroll (Schengen-traktaten).

Nettstedet, som ble startet i 2007 under navnet EØS-saker, følger både EØS- og Schengen-relevante rettsakter fra forslagsstadiet i Europakommisjonen gjennom saksgangen i EU-institusjonene (Europaparlamentet og Rådet for Den europeiske union), EØS-organene og Norge, til de er gjennomført og trådt i kraft i norsk rett. Nettstedet følger også relevante fortolkninger av EØS-lovgivningen i EU-domstolen og EFTA-domstolen. I 2016 ble Europalov en del av stiftelsen Lovdata[1].

Formålet med Europalov er å gjøre informasjon om relevante EU-rettsakter lettere tilgjengelig. Opplysninger om trinnene i behandlingen av disse sakene er ofte spredt på mange forskjellige internettsider, både i og utenfor Norge.

Ved hjelp av forskjellige oversikter og søkemuligheter kan man på siden se hvor aktuelle saker befinner seg. Nettstedet inkluderer også informasjon om relevante politikkdokumenter (meddelelser, rapporter, grønnbøker m.m.). Nettstedet omtaler alle EØS- og Schengen-relevante saker straks de starter prosessen i EU-institusjonene. Et ukentlig nyhetsbrev oppsummerer nye og endrede saker på de forskjellige saksområdene.

Europalov publiserer også foreløpige utgaver av EØS-komiteens beslutninger, før de offentliggjøres i EØS-tillegget. Nettstedet viser dessuten hvor EU-rettsaktene til slutt ender opp (gjennomføres) i norsk rett og når de trer i kraft for norske borgere og foretak.

I 2024 har Europalov egne faktaark for mer enn 11 000 EU-rettsakter, 1600 EU-politikkdokumenter og 300 EU-komiteer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Europalov og Lovdata». Nyhetsnotis, Lovdata, 25. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]