Dynastes granti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dynastes granti
hann
Nomenklatur
Dynastes granti
Horn, 1870
Hører til
Dynastinae, skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Utbredelse: sørvestlige USA

Dynastes granti er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne arten tilhører en slekt som omfatter noen av verdens største biller, men er en av de minste artene i slekten.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (kroppslengde 45-80 millimeter), kraftig bille, likevel liten sammenlignet med de fleste andre Dynastes-artene. I motsetning til de større artene er det bare ubetydelig forskjell i størrelse mellom kjønnene. Kroppen er sylindrisk, glatt og skinnende, gulgrå bortsett fra noen uregelmessige, svarte flekker. Beina er svarte. Hannen har et krumt horn på hodet som danner en klype mot et krumt horn, med en gul hårbrem på undersiden, på pronotum. Hornene er forholdsvis mye mindre enn hos de store artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hannene bruker hornene på hodet og pronotum til å kjempe om hunnene. De prøver å gripe motstanderen mellom hornet på hodet og det på pronotum, og vippe ham over på ryggen. Billene er svært sterke for sin størrelse. Larveutviklingen tar 2-3 år, de voksne billene kan lever i 2-4 måneder. De drikker gjerne sevje fra trær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Artene lever i det sørvestlige USA, særlig i Arizona, men også i Utah; og i det nordlige Mexico.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Hann og hunn
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]