Cozumel-grårev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dvergtrerev»)
Cozumel-grårev
Nomenklatur
Urocyon sp. nov.
 
Populærnavn
cozumel grårev,
dverggrårev,
dvergtrerev
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
FamilieHundefamilien
SlektUrocyon
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1 (rødlistestatus er ikke vurdert av IUCN/SSC)

NE — Ikke vurdert

Økologi
Habitat: terrestrisk, subtropisk klima
Utbredelse:
Cozumeløya ligger i Karibien, utenfor østkysten av Yucatán-halvøya sør i Mexico (merket rødt)

Cozumel-grårev (Urocyon sp.), også kjent som dverggrårev og dvergtrerev, er en nyoppdaget (Cuarón m.fl.[2], 2004) art i grårevslekten, som består av små revelignende canider i hundefamilien.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Cozumel-grårev, som har fått navn etter øya Cozumel i Karibien, på østkysten av Yucatán-halvøya sør i Mexico, har eller hadde en størrelse som utgjorde ca. 60–80 % av gråreven på fastlandet, men det er usikkert om den fortsatt eksisterer. Om den gjør det, så finnes det tre arter i denne slekten.

Arkeologiske beviser indikerer at Cozumel-gråreven har ekistert på øya minst siden Mayafolket ankom for mellom 500 og 1 500 år siden, trolig tidligere. Det eksisterer imidlertid ikke verken en taksonomisk eller morfologisk beskrivelse av arten, som savner de etterlatenheter som er nødvendig for å få dette gjort. De data som eksisterer baserer seg på 37 subfossile beinrester etter i alt 12 voksne individer som er funnet i forbindelse med utgravninger av bosetninger etter Mayafolket. Disse indikerer at arten er en dvergart (med en maksimal størrelse på 60-80 % av grårev). Estimater antyder at en differensiering mellom Cozumel-gråreven og grårev kan ha startet for mellom 1 000 og 130 000 år siden, noe som igjen antyder at denne arten har levd isolert fra denne i minimum 5 000–13 000 år (trolig mye lenger).

Annet[rediger | rediger kilde]

Cozumel-gråreven[3], eller dverggrårev og dvergtrerev som den også kan kalles, er fortsatt ikke vitenskapelig beskrevet. Derfor har den heller ikke blitt vurdert for IUCNs rødliste av SSC.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for arter i Wikidata