Dvergpinscher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Dvergpinscher
Dvergpinscher
«Dvergpinscher», «sort og tan» (hannhund)
Hundetype selskapshund, toyhund
Opprinnelse Tyskland Tyskland
Egenskaper familie-
Forventet livsløp 13-15
Størrelse liten (4-6 kg)
Passer for Aktive mennesker
Anerkjennelser
FCI Gruppe 2, seksjon 185
AKC Toy
CKC Gruppe 5 (Toys)
KC Toy
UKC Companion breeds
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Dvergpinscher er en liten rasehund i gruppen med pinschere. Typen ble opprinnelig avlet for å begrense bestanden av skadedyr. Den regnes blant annet som en ypperlig rottefanger i hjemlandet Tyskland.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Dvergpinscheren kommer fra Tyskland og nedstammer trolig fra småvokste pinschere, dachshund og italiensk mynde. I avlskullene kunne det av og til fødes småvokste pinschere, som tidligere gjerne ble avlivet. I 1870 begynte man imidlertid å avle på miniatyrene, som var populære blant adelen som selskapshunderer og vakthunder. I Norge ble rasen første gang omtalt da Dronning Maud kom hit i 1905. Hun hadde med seg en dvergpinscher fra England.

Ved det forrige århundreskiftet fantes det svært mange dvergpinschere. Stamtavler fra 1925 inneholder opptil 1300 hunder. Av de mange fargevariasjonene avler man i likhet med pinscher, de ensfargede i hjorterød, rødbrun til mørkebrun, og i sort og tan på lakksort med røde eller brune (tan) tegninger.

Lynne, væremåte og utseende[rediger | rediger kilde]

Rasen er rask, aktiv og leken. Har man en matglad dvergpinscher sies det att man kan lære den hva som helst. Den elsker å arbeide og liker alle aktiviteter som lydighet, agility, spor og er en populær utstillingshund. Den tynne pelsen kan gjøre at den kan bli vanskelig å motivere på regnværsdager og kalde dager med hensyn til lydighet.

En dvergpinscher kan bli en god familiehund, men den trenger å bli aktivisert. Hvis ikke har den en tendens til å bli en enmannshund. Det ligger i rasens natur å varsle og vokte. Den trenger en stødig leder som kan stimulere den gjennom positiv respons. Den regnes som en lærevillig og arbeidsom hund.

Dvergpinscheren skal være en forminsket avbildning av pinscheren uten å gi et dvergaktig inntrykk. Dens elegante, kvadratiske kroppsbygning synes tydelig under den korte, slette pelsen. Hodets totale lengde (fra nesetippen til nakken) skal tilsvare halvparten av ryggens lengde (fra manken til halefestet).

Dvergpinscheren er en relativt sunn hund som normalt lever lenge; 15 år er ikke uvanlig. Det anbefales at avlsdyr er uten anmerkninger med hensyn til øyne og patella (kneskjell).

Den offisielle raseklubben for dvergpinscher i Norge er Norsk Pinscherklubb.

Størrelse/vekt[rediger | rediger kilde]

  • Mankehøyde: Hannhunder og tisper; 25- 30 cm
  • Vekt: Hannhunder og tisper; 4- 6 kg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]