Duftavsetning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Med duftavsetning mener man duft som er avsatt på bestemte steder i den hensikt å kommunisere med andre vesener av samme art. Duftavsetninger kan komme fra ulike kroppsvæsker og utskilles som et sekret gjennom kjertlerkroppen, urin eller avføring. Dyr har slike kjertler på mange steder, som på kinnene (katter), bak ørene, mellom tærne, ved øynene (hjortedyr) og analåpningen, på ryggen (navlesvin) og lignende.

Hensikten med duftavsetninger er å tilkjennegi egen tilstedeværelse, men også flokkdyr bruker duftavsetninger som en felles tilkjennegivelse eller for å markere et hjemmeområde eller et byttedyr. Maur bruker maursyre både for å markere eget hjemmeområde og som et kjemisk våpen mot en fiende. Avsetningene plasseres gjerne på steder der konkurrerende artsfrender kan tenkes å ferdes, det være seg trær, busker, lyng, gress, steiner, huleåpninger, fuglekasser, reir, husvegger eller lignende.

Sekret fra kroppskjertler er typisk illeluktende og dufter ofte (kraftig) av musk, selv om ekte musk egentlig stammer fra moskushjort og er en viktig ingrediens i kostbare parfymer.

Se også[rediger | rediger kilde]