Drosophyllum lusitanicum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drosophyllum lusitanicum
Nomenklatur
Drosophyllum lusitanicum
(L.) Link
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøete blomsterplanter
KlasseTofrøbladete blomsterplanter
OrdenNellikordenen
FamilieDrosophyllaceae
SlektDrosophyllum
Økologi
Habitat: hei, åpen skog
Utbredelse:


Drosophyllum lusitanicum er en kjøttetende plante. Den er den eneste arten i familien Drosophyllaceae.

Den er en flerårig halvbusk som kan bli opptil 1,5 m høy, men vanlig høyde er ca. 40 cm. Bladene er 10–25 cm lange, 1,5 mm brede og sitter rosettstilt på den korte, 5–15 mm tykke og halvveis forvedete stengelen. Rosetten er som regel 20–40 cm i diameter med visne blad nærmest marka. Planten mangler evnen til å bevege bladene som de fleste artene innen den kjøttetende soldoggslekta har. Unge blad er rullet opp utover fra stengelen, altså motsatt retning av bregneblad. Plantene har en søt duft som tiltrekker fluer og andre insekter, som setter seg fast i sekreter på plantens overflate. Enzymer oppløser insektet, og næringsstoffene i det absorberes av planten. Blomstene er lysegule, ca. 4 cm i diameter og sitter 3–12 sammen. Frukten er en kapsel som sprekker opp i fem deler.

Drosophyllum lusitanicum er utbredt i vestlige Portugal og på begge sidene av Gibraltarstredet i Spania og Marokko. De fleste voksestedene ligger nært havet og har et termo- eller mesomediterrant klima. I dette området er det flere måneder uten regn om sommeren, men fuktig havluft gir mye dogg som planten trekker til seg. Planten vokser på solrike steder og er ofte en pionerplante som dukker opp etter hogst og brann. Arten er vanligst i lyngheier på sur grunn der vokser sammen med blant annet Erica umbellata og Ulex boivinii. Den kan også vokse mer spredt i åpen skog med korkeik og myrt.

Med bakgrunn i molekylærgenetiske studier er denne arten relativt nylig utskilt fra soldoggfamilien (Droseraceae). Drosophyllaceae, Droseraceae, kannebærere (Nepenthaceae), Dioncophyllaceae og Ancistrocladaceae utgjør en klade innen nellikordenen, (Caryophyllales) der de fleste artene er kjøttetende.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]