Dropbox

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dropbox
Skaper(e)Drew Houston, Arash Ferdowsi
Utvikler(e)Dropbox Inc.
Distributør(er)App Store, Flathub
Utgitt 2007
Nyeste versjon356.2 (27. november 2023)[1]
PlattformIOS, Microsoft Windows
OperativsystemMac OS Linux Microsoft Windows iOS Android BlackBerry OS Symbian
Skrevet iC++, Python
SkrivebordsmiljøwxWidgets
TypeRemote backup service, samarbeid, deling, storing
Nettstedwww.dropbox.com (en)

Dropbox er en amerikansk nettskytjeneste som synkroniserer filer mellom PC, nett og mobile enheter. Filene synkroniseres til Dropbox, og man kan dermed åpne sine filer hvor enn man befinner seg så lenge man har tilgang til nett.

Det nettbaserte programmet benyttes til å lagre filer som dokumenter, bilder og videoer.[2] Dropbox er et verktøy som kan anvendes av brukeren alene som en ekstern harddisk i nettskyen, og/eller deles med andre brukere ved hjelp av delingsmapper. Slik kan man i ulikt arbeide dele dokumenter og filer for å samarbeide om et og samme dokument.

Dropbox ble opprinnelig utviklet av Drew Houston og Arash Ferowsi (Dropbox.inc) i 2007.

Plattformstøttet av Windows, Mac OS X, Linux [3]

Opertivsystem for smarttelefon og nettbrett støttet av Android, iOS, Blackberry, Kindle Fire og Windows Phone 8 [4]

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Man logger inn på Dropbox ved å gå til tjenestens nettsted, www.dropbox.com. Når brukeren har logget inn, vil navnet komme frem i hjørnet øverst til høyre. Ved å trykke på navnet kommer det frem en meny som først viser tilgjengelig lagringsplass, og benyttet lagringsplass. I denne menyen vises flere alternativer. "Innstillinger" gir profilinformasjon, kontoinformasjon og sikkerhetsinformasjon/valg. Neste linje gir valg om nedlastning av Dropbox under "Installer". Ved valg av "Oppgradering" får man tilbud om å velge ulike abonnomenter. Det siste valgalternativet er ''Logg av".

Til venstre for brukerens navn er det et ikon som viser en bjelle. Her vil det komme opp varsler når man mottar meldinger. Til venstre for dette ikonet finnes "Oppgrader konto" som er en snarvei for å oppgradere konto.

I venstre marg finnes ulike valgmuligheter for ønsket formål. Der kan man enkelt velge et alternativ og blir deretter guidet gjennom prosessen.

Filer: Her blir alle dokumenter, bilder og videoer lagret. Ved søkefeltet under brukerens navn vises 4 ikoner som har ulike funksjoner på siden "Filer". Hvis man flytter musa slik at pila er over et ikon, kommer det fram en tekst som forklarer funksjonen. Her velger man om man vil laste opp en fil, lage en undermappe, dele mapper eller vise slettede filer.

Tilatte filtyper for Dropbox:

  • Tekstfiler: .applescript, .as, .as3, .c, .cc, .clisp, .coffee, .cpp, .cs, .css, .csv, .cxx, .def, .diff, .erl, .fountain, .ft, .h, .hpp, .htm, .html, .hxx, .inc, .ini, .java, .js, .json, .less, .log, .lua, .m, .markdown, .mat, .md, .mdown, .mkdn, .mm, .mustache, .mxml, .patch, .php, .phtml, .pl, .plist, .properties, .py, .rb, .sass, .scss, .sh, .shtml, .sql, .tab, .taskpaper, .tex, .text, .tmpl, .tsv, .txt, .url, .vb, .xhtml, .xml, .yaml, .yml
  • Dokumenter: .csv, .doc, .dochtml, .docm, .docx, .docxml, .dot, .dothtml, .dotm, .dotx, .eps, .fdf, .key, .keynote, .kth, .mpd, .mpp, .mpt, .mpx, .nmbtemplate, .numbers, .odc, .odg, .odp, .ods, .odt, .pages, .pdf, .pdfxml, .pot, .pothtml, .potm, .potx, .ppa, .ppam, .pps, .ppsm, .ppsx, .ppt, .ppthtml, .pptm, .pptx, .pptxml, .prn, .ps, .pwz, .rtf, .tab, .template, .tsv, .txt, .vdx, .vsd, .vss, .vst, .vsx, .vtx, .wbk, .wiz, .wpd, .wps, .xdf, .xdp, .xlam, .xll, .xlr, .xls, .xlsb, .xlsm, .xlsx, .xltm, .xltx, .xps
  • Bilder: .bmp, .cr2, .gif, .ico, .ithmb, .jpeg, .jpg, .nef, .png, .raw, .svg, .tif, .tiff, .wbmp, .webp
  • Videoer: .3g2, .3gp, .3gpp, .3gpp2, .asf, .avi, .dv, .dvi, .flv, .m2t, .m4v, .mkv, .mov, .mp4, .mpeg, .mpg, .mts, .ogv, .ogx, .rm, .rmvb, .ts, .vob, .webm, .wmv
  • Lydfiler: .aac, .aif, .aifc, .aiff, .au, .flac, .m4a, .m4b, .m4p, .m4r, .mid, .mp3, .oga, .ogg, .opus, .ra, .ram, .spx, .wav, .wma
  • e-Bøker: .acsm, .aeh, .azw, .cb7, .cba, .cbr, .cbt, .cbz, .ceb, .chm, .epub, .fb2, .ibooks, .kf8, .lit, .lrf, .lrx, .mobi, .opf, .oxps, .pdf, .pdg, .prc, .tebr, .tr2, .tr3,.xeb, .xps

Laste opp en fil: For å laste opp filer, bilder og videoer, trykker man på det aktuelle ikonet og et nytt vindu popper opp. Her trykker man "velg fil". Der velger man fra filer på den aktuelle datamaskinen. Det er mulig å laste opp flere filer i samme prosess.

Lage ny mappe: For å lage en ny mappe, trykker man på ikonet for "ny mappe". Da vil det i øverste linje komme fram en tekstboks hvor man skriver inn navnet på mappen og deretter trykker "enter" på tastaturet. Derfra kan man trykke på navnet på mappen, og man kommer inn i en ny mappe med de samme funksjonene som i hovedsiden "Filer".

Del en mappe: Ved å trykke på ikonet for deling av mapper får man to valg; opprette og dele en ny mappe, eller dele en eksisterende mappe. For å dele mapper med andre, legger man til ønsket bruker(e) man vil dele mappen med.

Vis slettede filer: Ved å velge dette ikonet kommer det fram en liste med slettede dokumenter som brukeren selv har valgt å forkaste.

Bilder: Når man trykker på "Bilder" i margen, vil det komme fram alle opplastninger av bilder og videoer man har lagt inn.

Delinger: For å komme direkte inn på mapper man har delt med andre, trykker man på "Delinger". Her er det kun delingsmappene som vises. Det kan være en fordel å gå direkte hit hvis man skal jobbe med delte filer, slik at man ikke kommer i skade for å dele private filer med andre.

Koblinger: Velger man "koblinger" i margen, kommer man inn på en ny side hvor man kan velge å dele ønskede lagrede filer med andre. Disse koblingene kan deles med brukere av Dropbox, men også andre som ikke har konto her ved å sende link til fil på mail.

Nylige hendelser: Ved å velge "nylige hendelser" får brukeren fram historikken. Den viser alle hendelser som skjer inne på brukerkontoen.

Øverst til venstre på nettsiden vises Dropbox-ikonet. Hvis man trykker på denne kommer man inn på hovedsiden til brukeren.

Helt nederst på siden er det en hjelpefunksjon som leder brukeren til et hjelpesenter hvor man kan se svar på mest stilte spørsmål, eller man kan skrive inn ønsket spørsmål. Det er også mulig å trykke seg inn på ulike kategorier for å snevre inn søket. Nederst på siden for hjelpesenteret har man også mulighet for å bruke andre ressurser for hjelp; innføring, fora (kommunisere med andre brukere) og man kan velge å sende inn en forespørsel om hjelp.

Lagring[rediger | rediger kilde]

DropBox gir brukerne 2 gigabyte når man lager en gratis konto. Det tilbys ekstra gratis lagringsplass ved å invitere venner, 500 megabyte ved at invitasjonen blir tatt i bruk. Ved å bruke Carousel kan man motta 3GB ekstra, samt ekstra lagringsplass for å knytte til sosiale media.[5] Mer lagringsplass er mulig mot betaling.[6] (Priser og størrelser per oktober 2014)

Eierskap og lisensiering[rediger | rediger kilde]

Eiendomsrett og opphavsrett eies av Dropbox, Inc.

Lisensiering: Freeware. Dropbox har sikkerhet- og personvern-retningslinjer.[7], [8]

Dropbox ber om informasjon fra brukeren som skal være relevant for å utføre funksjonene i programmet. Informasjon som er tilgjengelig for andre brukere er e-postadresse og navn som blir brukt på steder som brukerprofil og ved delingsvarsler.

Dropbox har et eget team som jobber for sikkerhet av brukerprofiler, og tester sårbarheten til kontoer kontinuerlig ved å opprette ulike sikkerhetsfunksjoner.

Informasjonen som brukeren legger inn i pragramvaren vil ligge lagret så lenge man er innehaver av en konto. Informasjonen skal bli slettet kort tid etter man har avsluttet sin brukerkonto, men dette kan ta noe tid. Dropbox forbeholder seg retten til å ta vare på informasjon dersom det er nødvendig for å overholde loven eller håndheve avtaler.

Dropbox bruker visse tredjeparter for å hjelpe med å forbedre, beskytte og promotere tjenesten. Brukerinformasjonen kan bli åpnet av disse tredjepartene for å utføre oppgaver på vegne av Dropbox, i tråd med Dropbox' privatvernerklæring.

I forhold til rettssikkerhet kan Dropbox gi brukerinformasjonen til en tredjepart dersom de fastlår at det er nødvendig for å:

  • overholde loven
  • beskytte en person fra dødsfall eller alvorlig skade
  • forhindre bedrageri eller misbruk av brukere
  • beskytte Dropbox' eiendomsrett

Historie[rediger | rediger kilde]

Det hele startet med studenten Drew Housten ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) som i sin studietid savnet et alternativ til den mobile USB-enheten for å lagre filer. Han ville utvikle et verktøy som kunne lagre og synkronisere data gjennom en server slik at det kunne være tilgjengelig hvor som helst og når som helst.

Under utviklingen så han potensialet i produktet og slo seg sammen med studiekamerat Arash Ferdowsi. Sammen lanserte de tjenesten Dropbox i 2007. Tjenesten ble en suksess, og i løpet av det første året registrerte 200 000 brukere seg.

Nettskytjenesten gikk fra å være et fritidsprosjekt til å bli et millionselskap på noen år. I dag finnes det over 50 millioner brukere av Dropbox, og det blir lagret og oppdatert langt over 300 millioner filer hver dag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]