Drikkevareavgift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Drikkevareavgift (produktavgift på alkoholfrie drikkevarer) er en norsk særavgift til statskassen.[trenger oppdatering]

Avgiften på alkoholfrie drikkevarer omfatter drikkevarer som er tilsatt sukker eller søtstoff. Det innebærer at brus, lettbrus, fruktnektar, saft, enkelte melkeprodukter mv. avgiftslegges dersom de er tilsatt sukker eller søtstoff. Drikkevarer som naturlig inneholder sukker, f.eks. presset fruktjuice, avgiftslegges ikke. Sirup tilsatt sukker eller søtstoff til ervervsmessig framstilling av alkoholfrie drikkevarer i dispensere mv., omfattes også av avgiften. Melkeprodukter som kun er tilsatt en mindre mengde sukker (til og med 15 gram sukker per liter) og varer i pulverform er fritatt for avgiften.

Avgiftsplikten omfatter også alkoholholdige drikkevarer med alkoholstyrke til og med 0,7 volumprosent alkohol. Drikkevarer som f.eks. alkoholfritt øl, avgiftslegges derfor kun dersom de er tilsatt sukker eller kunstig søtstoff. I all hovedsak produseres alkoholfritt øl uten at sukker eller søtstoff tilsettes.

Drikkevareavgiften innbragte i 2010 henhold til revidert nasjonalbudsjett for 2011 ca. 1,78 mrd. kroner.[1]

I 2021 er satsen 1,82 kroner per liter ferdig vare på produkter med sukker eller kunstig søtstoff og 0,91 per liter på saft og sirup basert på frukt, bær eller grønnsaker uten tilsatt sukker.[2]

Avgiften opphører 1. juli 2021.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]