Drikkelek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alkoholholdige drikker er viktige hvis man vil leke en drikkelek

Drikkelek også kalt drikkespill er spill som medfører forbruket av alkoholholdige drikkevarer. Disse spillene varierer mye i omfang og kompleksitet, selv om hensikten ofte er å bli beruset så raskt som mulig. Bevis for eksistensen av å drikke spill dateres tilbake til antikken. Det raske konsumet av alkohol, som er nøkkelen til mange drikkeleker, forverrer dømmekraft og reduserer hemminger, og kan føre til alkoholforgiftning.

Det er mange kjente drikkeleker, den mest kjente i Norge er troligRose og Ring of Fire. Passgang (drikkelek) er en annen drikkelek som har vist seg å bli meget populær.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge Rupert Thompson fra Universitetet i Cambridge, er den tidligste henvisningen til drikkeleker i vestlig litteratur fra Platon sin Symposium The Drinking Party. Spillet var enkelt: Fyll en skål med vin, drikke det, slå den, og gi den videre til neste person. Kottabos er en av de tidligste kjente drikkelekene fra antikkens Hellas, datert til femte og fjerde århundre før Kristus. Spillere skulle trekke treffe mål gjennom rommet med vinen sin. Ofte var det spesielle premier og straff for sine prestasjoner i spillet.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Det finnes også mange eksempler på drikkeleker som utføres mens man ser en spesiell TV-Serie eller film. Den mest kjente av disse er helt klart Postman Pat-leken, der man må shot’e eller ta en slurk øl hver gang Postman Pat bomgirer. En annen kjent variant kalles Plingfest, som går ut på at man ser Tippekampen, og hver gang et resultat fra en annen fotballkamp «plinger» inn på toppen av skjermen må man drikke. Disse drikkelekene fører til at man drikker like mye. Andre programmer som er blitt kjente for at man drikker mens man ser på dem er Eurovision Song Contest, Oscarutdelingen, og andre lignende programmer som varer veldig lenge.

Andre varianter av drikkeleker mens man ser på TV kan utføres ved at man velger seg hver sin person i serien/filmen, og drikker hver gang vedkommende har en replikk, eller sier et spesielt ord.

I USA er den mest populære drikkeleken «Quarters», som går ut på at man skal skyte en 25-cent oppi et ølglass (ved å knipse den fra bordkanten). Hvis man treffer, deler man ut en slurk øl til en annen person rundt bordet, og får skyte igjen. Bommer man blir det nestemann sin tur.

Den tyske «Stiefel» – leken går ut på at flere personer drikker av et støvelformet glass, som rommer flere liter øl. Den som drikker nest siste slurken får gleden av å betale hele innholdet.

Bergensstudentene arrangerte i en del år omkring midten av 1960-tallet «Drammemilen», som var et (des-) orienteringsløp med servering av drikkevarer på hver post. For mange ble det viktigere å fullføre enn å vinne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]