Drammensveien 115

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drammensveien 115 B (bilde tatt i 2014)
Beliggenhet
AdresseDrammensveien 115
LandNorge
StrøkFrogner
StedOslo
Historiske fakta
ArkitektTorp & Torp
Ferdigstilt1935
Bygningsdata
Etasjer3

Drammensveien 115 (oppgang A og B) er en funkis boligblokk på Frogner i Oslo designet av arkitekt Torp & Torp. Bygget ble benyttet som tilholdssted av den norske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig[1].

Razzia i Drammensveien 115 B under 2. verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Oppgangen i Drammensveien 115 B hvor statspolitiet skjøt Tore Gjelsvik

Mandag 22. januar 1945 rundt midnatt ankommer motstandsmannen Tore Gjelsvik Drammensveien 115 B for å gå i dekning fra Gestapo. Rett etter at han har låst seg inn leiligheten i 3. etasje ringer det på døren og Tore forstår at han er i vanskeligheter. Han åpner ikke, men Statspolitiet får raskt dirket opp døren og tre statspolitimenn stormer inn og legger Gjelsvik i bakken hvor han blir sparket og slått. Statspolitiet begynner deretter å avhøre Gjelsvik, men han forblir taus. Under et opphold i forhørene går en av betjentene til telefonen for å ringe etter et brekkjern for å åpne et låst rom, og Gjelsvik benytter muligheten til å rømme. Han reiser seg brått og stuper ut i entreen. Han får noen sekunders forsprang og klarer å lukke stuedøren med en hånd, samtidig som han åpner ytterdøren ut til oppgangen med den andre. I det han slipper døren og løper ut i oppgangen braser de tre statspolitibetjentene inn i hverandre i entreen. I det Gjelsvik løper ned oppgangen skyter betjentene etter Gjelsvik, og han blir truffet i skulderen. Gjelsvik løper ned Drammensveien, oppover Madserud allé og gjennom Frognerbekken til Frognerparken. Han kommer seg til slutt usett frem til en ny dekkleilighet i Bogstadveien 64 som han får tømt for kompromitterende papirer. Han får senere legehjelp av lege Helland-Hansen i Sorgenfrigaten og overlever krigen[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Samuelsen, Ottar (2008). Det var her det skjedde: Oslo under andre verdenskrig. Oslo: Dinamo Forlag. s. 262-264. ISBN 9788280711748. 

Se også[rediger | rediger kilde]