Drambuie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Drambuie er en gylden likør, basert på lagret maltwhisky, lynghonning og en hemmelig blanding av et stort antall urter. Den er blitt produsert på Skye i Skottland fra prins Charles Edward overlot dem oppskriften i 1745. Den selges normalt med 40 vol.% alkohol.

Navnet kommer fra gælisk: an dram buidheach som betyr en dram som tilfredsstiller. Navnet oppsto i 1893 i Broadford Inn, der gjestene fikk kjøpe den.

Historisk[rediger | rediger kilde]

I 1746, flyktet prins Charles Edward Stuart til Skye. Der ble han skjult av kaptein John Mackinnon. Som belønning fikk han prinsens oppskrift på yndlingslikøren. Denne ble i sin tur gitt videre til vertshus- og hotelleieren på stedet, James Ross. Han forbedret oppskriften i samråd med sine stamgjester til det den er i dag. Han sørget også for at oppskriften ble patentert.

Han døde ganske ung, og enken måtte selge oppskriften for å få råd til skolepenger for barna. Tilfeldighetene ville at neste kjøper het MacKinnon, men ikke fra den opprinnelige familien. Det er medlemmer av denne familien som fortsatt står for produksjonen. Den ble «eksportert» første gang med tolv kasser til Edinburgh i 1910. I 1916 fikk Drambuie adgang til å lagres i kjelleren til House of Lords, og den ble sendt ut til britiske soldater. Annonsering var et tiltak som først ble igangsatt i slutten av 1970-årene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]