Dopingtelefonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dopingtelefonen er en norsk riksdekkende informasjonstjeneste for alle som har spørsmål om doping og slankepreparater. Den består av en hjemmeside og gratistelefonnummeret 800 50 200. Tjenesten er gratis og anonym.

Dopingtelefonen driver antidopingarbeid gjennom informasjon og undervisning og er knyttet til hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus, Aker. Tjenesten finansieres av Helsedepartementet.

Vanlige spørsmål[rediger | rediger kilde]

Spørsmålene som stilles på Dopingtelefonen omhandler ofte anabole, androgene steroider (AAS) som anadrol, clenbuterol, durabolin, dianabol(russere), efedrin, nandrolon (deca), parabolan, primobolan, depot, sentralstimulerende, sustanon, winstrol, mgf, igf-1, epo (erytropoietin), hcg, melanotan (barbiedop), stack, genotropin mm. Tema er ofte testosteron, østrogen, tyroksin, veksthormoner og insulin som er naturlige hormoner som man tilsetter kroppen kunstig og i unaturlige mengder.

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

I kjølvannet av dopingbruk følger en del bivirkninger og bekymringer. Endringer i personlighet og oppførsel (aggresjon) er alvorlige bivirkninger som pårørende gjerne vil snakke om. Mannepupper (bitch-tits, gynekomasti), økt behåring eller hårtap, kviser, maskulinisering, femininisering, neseblod, diabetes, hodepine, skader på lever og nyrer opptar også mange. Doping i forhold til vekst, utvikling og pubertet er også relevant å ta opp, samt bivirkningen akromegali.

Andre problemer som tas opp er problemer med impotens (decadick),sædceller (infertilitet), endret størrelse på klitoris, kjønnslepper, penis, prostata og testikler. Dopingtelefonen får også henvendelser om sex, sexlyst, graviditet og foster, blodverdier, testing, dopingkontroll, avhengighet, rus, megareksi mm. Dopingtelefonen gir ikke råd og tips (bruksanvisning) om bruk av doping.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]