Doonesbury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Doonesbury er en amerikansk tegneserie for dagspressen, skapt av Garry Trudeau i 1970.Serien kronikører livene til en rekke figurer av ulik alder, yrker, og bakgrunner, fra den amerikanske presidenten til den figuren som har gitt navn til serien, Michael Doonesbury, som har utviklet seg fra student ved universitet til en ungdommelig pensjonist gjennom de tiårene som serien har eksistert.

Serien er kjent for sine sosiale og politiske standpunkter til venstre i amerikansk politikk, og sin tørre og ironiske humor. Den ble skapt i kjølvannet av 60-tallet og 1970-tallets motkultur,[1] Doonesbury har figurer som representerer en rekke tilknytninger og yrker. Michael Doonesbury var opprinnelig modellert etter serieskaperen selv. Selve navnet «Doonesbury» er en kombinasjon av ordet «doone» (skoleslang for en som er dum, uoppmerksom eller likegyldig) og etternavnet til Charles Pillsbury, Trudeaus værelsekamerat på Universitet på Yale.[2]

Doonesbury er skrevet og tegnet av Garry Trudeau, deretter tusjet og tekstet av en assistent: Don Carlton[3] deretter Todd Pound. Søndagsiden er farvelagt av George Corsillo.[4] Doonesbury var en daglig stripe gjennom det meste av sin eksistens, men siden februar 2014 har den kjørt repriser fra mandag til lørdag, og nye striper på søndag. På sin mest aktive tid og da den hadde mest innflytelse ble det sagt at den omtalte politiske hendelser som kun var én uke etter dagsavisene. President Gerald Ford uttalte på 1970-tallet at «Vi har tre viktige informasjonskilder for å holde oss orienterte om hva som foregår i Washington. De elektroniske medier, den trykte presse og Doonesbury; ikke nødvendigvis en den nevnte rekkefølge.»[5] Doonesbury har aldri blitt utgitt på norsk, men i Danmark har det kommet ut rundt 38 album men kronologiske striper.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Trudeau Reflects On Four Decades Of 'Doonesbury'», Npr.org. NPR Morning Edition. 26. oktober 2010. Arkivert fra originalen den 19. november 2018.
  2. ^ «Doonesbury: Drawing and Quartering for Fun and Profit», Time. 9. februar 1976. Arkivert fra originalen den 25. oktober 2008.
  3. ^ Tomorrow, Tom (november–desember 2010): «Garry Trudeau, Artist», Yale Alumni Magazine. Arkivert fra originalen den 1. februar 2014.
  4. ^ Trudeau, Garry: «45 Years of Doonesbury: A Letter from Garry Trudeau», Go comics. Arkivert fra originalen den 28. oktober 2015.
  5. ^ Blair, Walter and Hamlin Hill (1980): America's Humor: From Poor Richard to Doonesbury (første uinnbundet utgave), Oxford University Press. s. 511. ISBN 978-0-19-502756-3.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trudeau, Garry (1984): Doonesbury: A Musical Comedy. Holt, Rinehart and Winston. ISBN 978-0-517-05491-8.
  • Trudeau, Garry (1995): Doonesbury Flashbacks CD-ROM for Microsoft Windows. Utgitt av Mindscape.
  • Garry Trudeau Papers. Yale Collection of American Literature, Beinecke Rare Book and Manuscript Library.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]