Donacia marginata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Donacia marginata
Donacia marginata
Nomenklatur
Donacia marginata
Hoppe, 1795
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
SlektDonacia
Økologi
Habitat: på planter ved ferskvann
Utbredelse: Europa, ??
ikke i Norge[1]
Donacia marginata [2]

Donacia marginata er en bille i gruppen sivbukker og tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den er ikke registrert i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Donacia marginata er mellom 8-11 mm lang. Kroppen er langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er. Den er metallisk farget i nyanser av messing- og bronsefarge. Den har en rødlig farge langs hver sidekant av dekkvingene. På grunn av lysbrytning kan den enkelte ganger ha en mer blå, metallskinnende farge på dekkvingene. Bakkroppen smalner bakover. Hodet er fremover-rettet. Beina har samme farge som kroppen og er forholdsvis lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene finnes nær ferskvann hvor de lever av å spise blad på næringsplanten. Larvene lever under vannoverflaten. De voksne er særlig aktive i solskinn.

Donacia marginata tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 27. februar 2010
  2. ^ Calwer, Carl Gustav. 1876 . Calwer's Käferbuch. Table 42, Picture 02.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]