Sumpsivbukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Donacia impressa»)
Sumpsivbukk
Nomenklatur
Donacia impressa
Paykull, 1799
Populærnavn
sumpsivbukk[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieSivbukker
Økologi
Habitat: på planter ved ferskvann
Utbredelse: Europa, ??
finnes i Norge[2]

Sumpsivbukk (Donacia impressa) er en bille i gruppen sivbukker og tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[3] Den er registrert i Norge.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Sumpsivbukk er mellom 6-9 mm lang. Kroppen er langsmal og ikke så oval som bladbillene ofte er. Den er naken, uten en kort, tett og fin behåring på halskjoldet og dekkvingene. Den er metallisk farget i ulike nyanser, vanligvis i en kobberfarge. Halskjoldet med punktur, også på midten. Bakkroppen smalner bakover. Hodet er fremover-rettet. Beina er mørke på farge og har metallglans, de er forholdsvis lange. Baklårene har en liten tann (utvekst) og er kortere enn dekkvingene, de når ikke til spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne (imago) billene finnes nær ferskvann hvor de lever av å spise blad på næringsplanten. Særlig arter i planteslekten Carex. Larvene lever under vannoverflaten. De voksne er særlig aktive i solskinn.

Sumpsivbukk tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. september 2020. Besøkt 24. september 2020. 
  2. ^ Fauna Europaea - besøksdato: 27. debruar 2010
  3. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 24. september 2020. Besøkt 24. september 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]