Don Allum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Don Allum
Født17. mai 1937Rediger på Wikidata
London
Død1. des. 1992Rediger på Wikidata (55 år)
Heston
BeskjeftigelseOcean rower Rediger på Wikidata
NasjonalitetStorbritannia

Don Allum (født 17. mai 1937 i London i England, død 2. november 1992) var en britisk havroer og yrkesmilitær. Han var den første som rodde begge veier over Atlanterhavet. I alt rodde han tre ganger over Atlanterhavet.

Første gang han rodde over Atlanterhavet var i 1971. Sammen med fetteren Geoff Allum rodde han fra Las PalmasGran Canaria til Barbados på 73 dager. I 1986 rodde han alene fra Pasito Blanco på Gran Canaria til Nevis i Karibia på 114 dager. De siste to ukene av turen var han helt tom for ferskvann, og da han nådde land var han svært svekket fysisk. I 1987 rodde han alene fra St. John'sNewfoundland til DooaghAchill Island i Irland på 77 dager. Under den turen hadde han mye dårlig vær, og han ble slått ut av båten flere ganger. Like vest av Irland ble han overveldet av uvær, og robåten holdt på å forlise like før han nådde land. Men ankomsten hans var varslet, og folk fra Dooagh reddet ham i siste øyeblikk fra å drukne.

Etter disse strabasene var Allum utslitt og svekket, og de neste årene sviktet nyrene hans to ganger. Han døde av et hjerteanfall 2. november 1992, 55 år gammel.

Innbyggerne i Dooagh satte opp et minnesmerke over Don Allum etter havroerprestasjonene hans.

I 2004 skrev rockegruppa Marillion en sang inspirert av Don Allum og andre havroere. Sangen Ocean Cloud var med på 2CD-utgaven av albumet Marbles.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]