Dominant og recessiv arv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I dominant og recessiv arv virker det ene allelet dominerende overfor det andre og har lettere for å uttrykkes i fenotypen. Homozygoter har dobbelt av den samme allelvarianten, og siden det bare er en variant av genet, er det nettopp dette som uttrykkes. Heterozygote individer har 2 ulike alleler for samme gen. Her vil kun det dominerende allelet kunne uttrykke seg i fenotypen. Det recessive allelet forsvinner ikke, men kommer bare ikke til uttrykk ved dette individet. Individet er bærer av denne egenskapen.

Når 2 heterozygoter krysser vil mest sannsynlig 1/4 av avkommene være recessive homozygoter, hvor det recessive allelet uttrykkes i fenotypen.

Recessiv[rediger | rediger kilde]

Recessive gener er vikende gener som blir kamuflert av dominante gener, og som bare kommer til uttrykk sammen ved et allel likt seg selv. I praksis må recessivt virkende gener arves fra begge foreldrene for å komme til uttrykk (unntatt ved kjønnsbunden arv).

Dominant[rediger | rediger kilde]

Når man i biologien snakker om dominante arveegenskaper, mener man at dominante gener kamuflerer virkningen av et vikende gen (recessivt gen).