Domeneparkering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Domeneparkering betyr at et domenenavn er reservert, uten at det er satt opp egne internettsider i tilknytning til dette. Den som registrerer og parkerer domenenavnet vil dermed få den juridiske eiendomsretten til domenenavnet, slik at ingen andre kan registrere dette. Hensikten med domeneparkering er å sikre framtidig bruk av domenenavnet. Et domenenavn kan være parkert, så lenge som den årlige vedlikeholdsavgiften for å opprettholde domenenavnet blir betalt. I Norge blir den årlige vedlikeholdsavgiften betalt til Norid via en registrar.

Betalt domeneparkering[rediger | rediger kilde]

Som et alternativ til domeneparkering, tilbyr enkelte internettleverandører betalt domeneparkering. Det vil si at det knyttes betalte annonser til domenenavnet i den perioden dette ikke er i aktivt bruk. Inntektene på betalt domeneparkering vil være avhengig av antall treff på domenenavnet, og hvor mange av treffene som gir uttelling i form av klikk på annonsene.

For å få annonser i tilknytning til et domenenavn som er parkert, vil det være nødvendig å endre navnetjenerne, DNS, til en internettleverandør som tilbyr denne annonsetjenesten. Rettighetene til domenenavnet vil fortsatt være hos den som har reservert domenenavnet.