Doggerbankmedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Doggerbankmedaljen

Doggerbankmedaljen er en nederlandsk medalje som ble opprettet av stattholder Vilhelm V til minne om slaget ved Doggerbank 5. august 1781. Den var den første medalje som henger i stoffbånd. Medaljen skulle deles ut til alle overlevende offiserer, og ble laget i tre ulike valører:

  • gull med rødt-hvitt-blått bånd,
  • sølv med rødt-hvitt-blått bånd og
  • sølv med oransje bånd.

Gullmedaljene ble utdelt til Johan Zoutman, som i mellomtiden hadde blitt forfremmet til viseadmiral, hans nestkommanderende Jan Hendrik van Kinsbergen og de øvrige skipskapteinene. Andre offiserer fikk sølvmedaljer med rødt-hvitt-blått bånd, mens underoffiserer og offiserer under opplæring (ned.: adelborsten) fikk medaljen i sølv med oransje bånd.

Selve medaljen er oval, 36x28mm. På forsiden vises en vinget seiersgudinne (Victoria) med en laurbærkrans i høyre hånd, stående på baugen til et krigsskip. Skipet bærer navnet «DOGGERS/BANK». Langs medaljens venstre side er teksten «PAX QVAERITVR BELLO» (latin: fred fåes gjennom krig) plassert mellom hennes høyre fot og laurbærkransen. Mellom skipets baug og kransen av oranjeløv står teksten «V AVG/MDCC/LXXXI» (5. august 1781) på medaljens høyre side.

På medaljens bakside er teksten «EXI/MIAE/VIRTU/TIS/PRAEM/IVM» (latin: belønning for ekstraordinær tapperhet) plassert i en laurbærkrans. Mellom kransen og medaljens rand, står teksten «MVNIFICENTIA PRINCIPIS AVRIACI» (på grunn av Prinsen av Oranje).

Man antar at stempelet medaljene ble slått med fikk en skade. På enkelte sees en bruddlinje til venstre fra seiersgudinnens fot, og dette forklarer hvorfor det finnes medaljer der baksiden har en annen laurbærkrans med forskjøvet tekst.

I tiden før denne medaljen ble til, var medaljer og ordener et ukjent begrep, dessuten var det ikke mulig for stattholderen å dele ut ordenstegn siden Nederland i den tiden var en republikk. Før Vilhelm V opprettet Doggerbankmedaljen var det vanlig å tildele «triumfpenninger» i gull eller sølv, med eller uten kjede, til militære for utvist mot eller god kommandoføring. Avhengig av hvor stor eller viktig dåden til de som fikk tilkjent en penning, fikk de den med eller uten kjede. Jo lengre kjedet var, jo større var æresbevisningen. For sivile var det ingen ordenstegn eller medaljer inntil kong Ludvig Napoleon opprettet «Orde van de Unie» (Unionsordenen) i 1806. Doggerbankmedaljen er den første i sitt slag i Nederland, og mange historikere anser den da for å være den første nederlandske minnemedaljen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]