Doctor Doom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Doctor Doom.

Doctor Doom er en tegneseriefigur og super-skurk som opptrer opp i tegneserier utgitt av det amerikanske forlaget Marvel Comics.

Tegneseriefiguren ble skapt av forfatter Stan Lee og tegner Jack Kirby, og dukket opp for første gang i Fantastic Four nr. 5 som ble utgitt i 1962. Doctor Doom er en genial oppfinner og trollmann og diktator i det fiktive europeiske landet Latveria. Han er en av erkefiendene til Fantastic Four, selv om han også har møtt mange av Marvel Comics' andre superhelter.

Doctor Doom har også opptrådt i spillefilm, videospill og tegnefilm.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Victor Von Doom ble født av en stamme av latverske romani-folk under styret av en ikke-navngitt adelsmann kalt baronen. Victors mor var en heks ved navn Cynthia Von Doom som ble drept av Mephisto når Von Doom var ung. Rett etter Cynthias død ble baronens kone uhelbredelig syk av kreft, og Werner ble kalt til hovedstaden for å helbrede henne. Da hun bukket under for sykdom, stemplet baronen Werner som en morder og ba om hans død. Werner stakk deretter av sammen med unge Victor.

Victor overlevde. Når han endelig kom tilbake til Romani-leiren, oppdaget han morens okkultisme, og sverget å ta hevn over baronen. Victor vokste opp til å bli en egenrådig og briljant ung mann, som kombinerte trolldom og teknologi for å skape fantastiske enheter som han brukte til å holde baronens håndlangerne i sjakk - og beskytte folket sitt. Men hans bedrifter tiltrekker seg oppmerksomheten til en dekan ved Empire State University, som sendte noen til leiren hans. Von Doom blir tilbudt muligheten til å studere i USA, og Von Doom velger å forlate sitt hjemland og sin kjærlighet, Valeria, bak seg.

I USA møter Victor en med-student, og fremtidige konkurrent, Reed Richards, som var ment å være rom-kameraten hans. Men Von Doom mislikte, ham og ba om en annen rom-kamerat. Etter en tid konstruerte Victor en maskin beregnet på å kommunisere med de døde, nærmere bestemt moren hans. Selv om Richards forsøkte å advare ham om en feil i maskinen, når han legger merke til at beregningene hans var noen få desimaler feil. Men Victor fortsetter med katastrofale resultater. Maskinen hans svikter, og resulterer i en stor eksplosjon som tilsynelatende skader ansiktet hans alvorlig.

Det blir senere avslørt at Ben Grimm, en venn av Richards som foraktet Victor, hadde tuklet med maskinen hans. Victor blir utvist fra skolen etter denne ulykken, og reiser deretter verden rundt frem til han kollapser på en tibetansk fjellside. Han blir reddet av en gruppe munker, og slår seg sammen med dem. Victor smir seg en rustning, komplett med en jern-maske. Men før masken var ferdig avkjølt, tok Victor den på seg for å permanent feste masken til huden hans, og han tar deretter på seg en ny identitet som Doctor Doom.

Doctor Doom begynte å gå etter de han føler var ansvarlige for ulykken, først og fremst Reed Richards som tilhørte superhelt-gruppen Fantastic Four. Han lyktes i å lede en revolusjon for å overta Latveria fra baronen. Fantastic Four kaster Doom ut i verdensrommet, men blir reddet av Rama-Tut, og han vender tilbake til jordkloden. I løpet av 1960-tallet forsøkte Doom å rekruttere Spider-Man, til å slå seg sammen med ham. Men han havner i konflikt med The Avengers når Quicksilver og Scarlet Witch ulovlig gikk inn i Latveria for å finne en for lengst forsvunnet slektning av dem. Doom stjeler Silver Surfers krefter i 1967, men mistet dem etter å ha brutt en barriere som Galactus hadde satt for Surferne på jorden.

I august 1981 dukker Doom også opp i Iron Man når de to reiser til Camelot, hvor Stark hindret Dooms forsøk på å be om hjelp fra Morgan le Fay til å beseire kong Arthurs styrker med en hær av gjenopplivede krigere som ble drept av sverdet Excalibur. Doom sverget dødelig hevn etter den innblandingen, som også strandet ham i fortiden. Doom allierte seg senere med Puppet Master for å fange The Fantastic Four. Han fanger dem i bittesmå kybernetiske, delvis organiske kopier av deres originale kropper. I løpet av 1980-tallet forsøkte Doom å stjele de kosmiske kreftene til Terrax, men Dooms kropp ble ødelagt i den resulterende kampen mellom Terrax og Silver Surfer.

Doom overlevde så vidt ved å overføre sin egen bevissthet til et annet menneske, og blir returnert til sin opprinnelige kropp av Beyonder. Når Franklin Richards ble kidnappet av Onslaught, slo Doom seg midlertidig sammen med Fantastic Four, The Avengers og X-Men for å slåss mot Onslaught i Central Park. Richard Reed er fast bestemt på å sikre at Doom ikke kan være noen ytterligere trussel, og tar kontroll over Latveria for å demontere alt utstyret til Doom. Han driver også hele familien hans fra hjemlandet deres. Denne planen slår imidlertid tilbake når resten av superheltene forsøker å redde Reed, og Reed blir tvunget til å drepe sin beste venn for å stoppe hans største fiende.