Pinzgau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Distriktet Zell am See»)
Pinzgau
Bezirk Zell am See

Kart over Pinzgau
Pinzgaus beliggenhet i forhold til Salzburgs resterende distrikter

LandØsterrikes flagg Østerrike
DelstatSalzburg
StatusDistrikt
Adm. senterZell am See
Areal2 640,85 km²
Befolkning86 441 (2016)
Bef.tetthet32,73 innb./km²
Høyde o.h.761 meter
Kommuner40
Kart
Pinzgau
47°21′N 12°42′Ø

Pinzgau er et landskap i den østerrikske delstaten Salzburg som består av de øverste dalførene til elvene Salzach og Saalach. Landskapet er sammenfallende med delstatens største og vestligste forvaltningsdistrikt, distriktet Zell am See.

Dalen til Salzach (Ober- og Unterpinzgau, dvs. Øvre og Nedre Pinzgau) strekker seg i vest–østlig retning. Den avgrenses av Hohe Tauern med noen av Østerrikes høyeste fjell i syd (3798 moh. i Großglockner) og av Kitzbühel-Alpene og Salzburger Schieferalpen i nord. Hohe Tauern danner landskapets sydgrense mot Syd-Tirol (distriktet Pustertal, Øst-Tirol (distriktet Lienz) og Kärnten (distriktet Spittal). Nord for Salzburger Schieferalpen grenser Pinzgau til Bayern. Via Gerlospasset øverst og lengst vest i dalen er den forbundet med Zillertal i Tirol (distriktet Schwaz). I øst fortsetter Salzach inn i nabolandskapet Pongau (distriktet St. Johann).

Dalen til Saalach (Mitterpinzgau, dvs. Mellom-Pinzgau) ligger på nordsiden av Kitzbühel-Alpene og grenser i øst mot Salzburger Schieferalpen og Berchtesgaden-Alpene. Dalen er først parallell med Salzach (dvs. vest–østlig retning), men svinger nordover i nærheten av innsjøen Zeller See. Saalach forlater Pinzgau lengst i nord ved grensen til Bayern. I vest grenser dalen til Tirols distrikt Kitzbühel.

Dalene til Salzach og Saalach møtes ved Zeller See. Ved vestbredden av denne innsjøen ligger distriktets forvaltningssted, Zell am See. Vannskillet mellom elvene går litt nord for innsjøen, men er ikke markert gjennom noen fjellpass eller åser. Her passerer da også jernbanelinja mellom det østlige (Salzburg, Graz, Wien) og vestlige Østerrike (Innsbruck, Bregenz).

Andre viktige trafikkforbindelser er

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Pinzgau har 28 kommuner: