Disney-tegneserier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Disney-tegneseriene»)

Disney-tegneserier er tegneserier om Disneys figurer, blant annet Donald Duck og Mikke Mus.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

De første Disney-tegneseriene var stripeserier utgitt i amerikanske aviser. 13. januar 1930 startet den daglige stripeserien om Mikke Mus, som opptrådte som en optimistisk og eventyrlysten ung mus. Stripene gjorde det så bra at det ble opprettet en egen avdeling i Walt Disney Studio for å lage tegneserier. I januar 1932 begynte også søndagsavisene å trykke Mikke Mus-serier, med en ekstra Silly Symphony-stripe på toppen av siden. Donald Duck hadde sin første tegneserieopptreden i tegneserieversjonen av tegnefilmen Den kloke lille høna, som kom i Silly Symphony-serien. Senere, etter som Donalds popularitet vokste, fikk han 7. februar 1938 sin egen dagsstripeserie.

I 1935 begynte Kay Kamen og Hal Horne, som begge var tilknyttet Disney, å utgi tegneserieheftet Mickey Mouse Magazine, som besto av gjenopptrykte dagsstriper. Senere fikk tegneserieutgiveren Western Publishing lisens til å lage tegneseriehefter med Disney-figurene, gjennom Dell Comics' Four Color-serie. Four Color nr. 4 i 1940 var Westerns første hefte med Disney-serier, og inneholdt et utvalg av striper om Donald Duck. Mickey Mouse Magazine ble omgjort til Walt Disney's Comics and Stories, og i oktober 1940 utga Western første nummer av dette bladet, som fortsatt utgis. Western begynte også å produsere nye historier ment for å utgis i bladene, laget av serieskapere som Carl Barks, Paul Murry og Walt Kelly.

Etter hvert begynte man også å utgi og produsere Disney-serier i andre land, og særlig i Europa er Disney-tegneserier fortsatt svært populære.

Liste over kjente serieskapere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]