Diskusjon:Troende dåp

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diskusjon:Voksendåp»)

Denne artikkelen var i utgangspunktet teologisk autoritativ ved å slå fast at troen på Jesu Kristi frelesverk er eneste betingelse for vokendåp. Dette er selvsagt korrekt i de fleste kristne sammenhenger, men ikke i alle. Jeg har derfor nyansert artikkelen ved å legge inn eksempel på voksendåp som ikke forholder seg til en bestemt frelsesteologi, men som praktiseres symbolsk og som tegne på menighetstilhørighet. Det er dessuten slik at mange trossamfunn, som bl.a. Den norske kirke, praktiserer både barne- og voksendåp, selv om det er barnedåpen som er mest vanlig. Jeg har lagt til en kort opplysning om dette. Jeg har også fjernet linken som viste bare til baptistenes dåpssyn og er stattet denne med en link som viser til mange forskjellige dåpssyn. Dåp og voksendåp er ikke forbeholdt baptister alene, derfor synes jeg det er bedre å vise til en link som behandler mangfoldet av dåpspraksis, enn bare ett trossamfunn. Unitarknut 10. feb 2009 kl. 19:16 (CET)

Voksendåp?[rediger kilde]

Jeg er selv pinsevenn og det heter Troende Dåp, ikke voksendåp?! Dette usignerte innlegget ble skrevet av Knutsen77 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Og det er jo nevnt i artikkelen. Jeg tror voksendåp er et greit navn, for å få frem kontrasten til «barnedåp», som er den mest vanlige dåpsformen i Norge. Et annet spørsmål er om alle trossamfunn som praktiserer voksendåp kaller det troende dåp; dersom det kun er pinsevenner som kaller det det, vil det gi denne artikkelen et «pinsevennfokus». (Men dette vet jeg ikke noe om, så her får noen andre uttale seg.) V85 28. feb 2009 kl. 17:31 (CET)
Voksendåp er det vanligste norske ordet, så oppslaget bør forbli her. SNL sier forresten at det interne begrepep er «troendes dåp». Btd 28. feb 2009 kl. 17:48 (CET)

Både baptister, pinsevenner og adventister, som alle praktiserer troende dåp, kaller det troende dåp! Derfor er dette teologisk sett feil med voksendåp! Knutsen77

Troende dåp/troendes dåp er en av flere former for voksendåp. Slik det er nå har den formen tatt over artikkelen fullstendig. Voksendåp praktiseres i alle kirkesamfunn; det som skiller pinsevenner, adventister og baptister fra andre er at de utfører voksendåp selv om en person er døpt som barn. I kirkesamfunn som har barnedåp skiller voksendåpen seg ut ved at den normalt forutgås av en form for trosopplæring, som ofte er identisk med konfirmasjonsopplæringen, og at det krever en personlig bekjennelse av tro fra den som skal døpes. Muligens hadde det vært mer fruktbart å lage en egen artikkel om troende dåp, og bruke oppslagsordet voksendåp til å forklare flere former uten å gå så mye inn i detaljene. Men å erstatte oppslagsordet voksendåp med troende dåp ville være POV. Cnyborg 28. feb 2009 kl. 19:22 (CET)
En artikkel om troende dåp finnes allerede under navnet det baptistiske dåpssyn. Denne siden (voksendåp) var opprinnelig en omdirigering til det baptistiske dåpssyn, opprettet av meg 21. jan 2007. Den er senere utvidet til den artikkelen den er i dag. Halvard 28. feb 2009 kl. 23:29 (CET)
Da får vi innarbeide en lenke til artikkelen det baptistiske dåpssyn, ettersom den forklarer i langt større detalj, hva som skiller troende/voksendåp fra barnedåp; nå er den nokså anonymt lenket et stykke inn i artikkelen dåp. Et annet spørsmål er hvorvidt denne andre artikkelen burde skifte navn til «troende dåp». Ellers er jeg enig med Btd om at voksendåp nok er det vanligste norske ordet for dette, selv om det teologisk sett gjerne er feil, men da er det jo opp til oss som skriver Wikipedia å formidle hva det egentlig heter, og hva det egentlig er som ligger i de forskjellige begrepene. V85 1. mar 2009 kl. 04:26 (CET)
Ja det er ikke enkelt å skrive et leksikon. Men vi får det til - på sikt. Mulig at en flytting av «det baptistiske dåpssyn» til «troende dåp» er furnuftig. Bruk av ordet voksendåp er lite heldig i enkelte kretser, ikke det at det er galt, men dåpshandlingen skjer ikke fordi en blir voksen, men som et selvstendig valg fordi en tror. Halvard 1. mar 2009 kl. 11:57 (CET)

Jeg er enig i at begrepte "voksendåp" er problematisk, fordi liturgi for dåp av voksne benyttes også når det er større barn som døpes (i alle fall i Den norske kirke). Men hvis denne artikkelen handler om forholdet mellom barne- og voksendåp, da synes jeg uttrykket "voksendåp" er meget passende. Når det argumenteres med at enkelte trossamfunn bruker et annet uttrykk, som "troendes dåp", da er det mulig å se dette som en teologisk presisering av hvilken type voksendåp det er snakk om (for det er vel ingen trossamfunn som praktiserer troendes dåp på spebarn?). Det er altså fullt ut mulig å beholde betegnelsen "voksendåp" og samtidig inkludere presiseringer som er tilpasset de enkelte forskjellige trossamfunns teologiske betraktninger og uttrykk og begreper. Vi bør også forvente at mennesker som er ukjente med de teologiske nyanser, først og fremst bruker begrepet "voksendåp" som søkerord. Jeg har liten tro på at uttrykke som "troendes dåp" eller "åndsdåp" eller andre uttrykk som også betegner dåp av voksne, er typiske søkerord for andre enn svært spesielt interesserte. Det går kanskje an å legge inn noen koblinger. Jeg vet ikke. Er ikke så kjent med wikipedia ennå. Unitarknut 8. mar 2009 kl. 20:33 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Troende dåp. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. mai 2019 kl. 19:06 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 2 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Troende dåp. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. aug. 2023 kl. 18:33 (CEST)[svar]