Diskusjon:Vincent van Gogh

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Theo van Gogh var ikke barnebarnet til Vincent van Gogh, han var derimot en etterkommer etter Vincent van Goghs bror, iflg. engelsk Wikipedia. Sannsynligvis er det oldebarnet eller tippoldebarnet til van Goghs bror det er snakk om, aldersforskjellen tatt i betraktning. Guaca 19. nov 2004 kl.13:05 (UTC)


Bruker IPnr har gjort en stor, men ikke særlig god jobb med artikkelen, og slettet deler som burde stått av det gamle. Jeg finner ikke energi til å sette dette sammen til noe brukbart, men har heller ikke syn for at alt bør slettes, selv med alle de små misforståelsene som følger. --Bjørn som tegner 23. feb 2007 kl. 10:11 (CET)
Jeg legger den teksten som er satt inn her og tilbakestiller artikkelen så kan deler fra den nye teksten settes inn om der er noe brukbart. --Nina 23. feb 2007 kl. 11:05 (CET)

Den nye teksten[rediger kilde]

Vincent Van Gogh.

Vincent ble født i Nederland i 1853 av faren Theodors Van Gogh og av moren Anna Van Gogh. Han ble født i Nederland i byen Holland. Han hadde et nært forhold med sin to år eldre bror Theo. De flyttet senere til Zevenbergen og allerede som 11 åring ble han sent på en språkskole for å lære seg fransk, engelsk og tysk. Han greide seg fint det første året, men måtte slutte på det andre, siden han fikk problemer med læreren og fikk etterfølge av det, med psykiske og fysiske problemer med sykdom i femten år.

Da han ble seiste jobben han på kunstforhandler for onkelen sin i Haag. Han hadde bibeltimer ved siden av, og var veldig glad i å snakke om kunst og litteratur, så da snakket han med de eldre menneskene. Da han var tjue år gammel var han utlært og startet sitt eget firma, Goupil & Cie’s i London.

Han fikk sin første forelskelse tjue år gammel i Eugenie Loyer. De hadde ni fine måneder sammen, men da han skulle fri til hun, sa hun nei, siden hun hadde vært hemmelig forlovet med en annen. Vincent ble da deprimert og han var ikke lengre interessert i sitt arbeid. Han ble forflyttet til firmaets avdeling i Paris, men ble sparket av eieren i 1876, siden han ikke likte kvaliteten på kunsten og sa til de som fattet interesse for kunsten at de ikke måtte kjøpe det.

Vincent fikk etter det interesse for evangeliet og fikk jobb på en kostskole hvor han underviste i blant annet tysk og fransk. Han fikk bare kost og ly som betaling. Han fant troen på Gud og var glad for det. Foreldrene ble bekymret for Vincent sin framtid og i 1976 måtte han hjem. Ett år senere tok faren han med til onkelen i Amsterdam hvor han tok teologistudiene, men han ble lei etter et år, på grunn av vanskelighetsgraden.

Faren tok han etter der med til Bruxelles. Han gikk på misjonsskole og da han var ferdig med kurse ble han en lærerpredikant, men han fikk ikke jobb. Han begynte og jobbe i en kullgruve i Belgia, men ble sparket av sjefen siden han var for inneffektiv. Familien så ikke noe fremtid for han. Vincent følte seg som det sorte får i familien og gidde derfor ikke en lyd fra seg i ett halt års tid.

Han oppsøkte sin tidligere jobb, i en kirke. Og der møtte han en pastor som hadde maling som hobby. I denne perioden tegnet Vincent masse samtidig som han leste. Han bestemte seg for å bli kunstmaler, men familien trodde ikke på han. Men Theo, han trodde på Vincent og støttet han økonomisk. Vincent tegnet bedre enn han malte på den tiden. Han dro til Bruxelles i 1800 og var med andre kunstnere som Anton Van Rappard. Anton lærte han perspektiv og lånte han anatomiske bilder.

Vincent malte for Anton Mauve, gipsfigurer og fikk en bestillingsoppgave, som gikk utpå å male tjue bilder. Da han ble ferdig sluttet han hos Anton. Han giftet seg med Clasina, som hadde fem unger fra før av. Han flyttet kun sammen med henne, siden han ville hjelpe henne fra gatelivet, men det greide han ikke og ble enda mer deprimert. Etter dette begynte han og male bondebefolkningens liv, som fantes i nordre Holland. Han ble mer og mer deprimert i de månedene han bodde der.

Vincent malte mørke bilder, og sa til Theo at han ville til Paris og selge bilder. Men da sa Theo at de malte lyse bilder der, impresjonisme. Vincent hadde nemlig ikke fått med seg at kunsten utviklet seg da han bodde nedi Holland.

1885, i mars, døde Vincent sin far. Vincent hadde i denne perioden malt i over hundre bilder, men ingen ble solgt. Han begynte på kunstakademi i Antwerpen, men måtte slutte da han fikk en negativ påstand om at han klikket. Han flyttet til Paris sammen med Theo og var der i to år.

Vincent ble påvirket av impresjonismen i Paris og brukte lette og lyse farger i bildene sine. Theo følte at Vincent gav han en stor belastning. Så i 1888 kom Vincent til Sør-Frankrike. Han ble venn med Christian Mourier-Petersen, som senere flyttet til Paris og bodde med Theo, broren til Vincent. Vincent flyttet til et hotell og senere til det gule hus, siden hotell rommet ble for fult med alle maleriene.

I Paris røykte ikke vanlig tobakk og drakk Absint, som er et narkotikum, som gjør at man gjør syke ting. Som senere ble forbudt i 1915. Vincent led av maniskdepresiv psykose. Han var bekymret hele tiden og tenkte over sitt liv og ble fylt med depresjon. Men så tenkte han heller over ting istedenfor å unngå de.

Vincent ville ikke være med damer, men han var med Rakel som han gav sitt avskårede venstre øre. Øret skar han av da han kranglet med en Gauguin hadde truet med å reise fra Vincent, på grunn av en krangel, men Vincent ville ikke gi slipp og da Gauguin reiste så skjæret Vincent av øret. Det var politiet som reddet han fra blodtapp, ved at de fant han neste morgning. Han ble senere innlagt på sykehuset.


Vincent ble i mai 1889 innlagt på sinnssykehus i Saint Remy for ett år. Det første bildet han malte der var ” blå Iris”. Senere i juni det året giftet han seg med Johanna Bonger. Vincent var fortsatt ikke bra og fikk stadig tilbakefall og var syk.


Han fikk utsilt seks bilder i januar 1890 i Bruxelles, og senere ble det ti bilder det året. Da et bilde ble solgt, ble folk begeistret for bildene i Bruxelles. Han reiste samme år i mai til en liten by i nærheten av Paris for å bli behandlet av doktor Gachet. Han bodde med broren i Paris, som hadde fått en sønn som ble oppkalt etter Vincent. Senere malte han Gachet.

Den tjuesyvende juli skjøt Vincent seg selv, ett selvmordsforsøk, men døde ikke og mystikk nokk kom han ikke på sykehus. Så han døde to dager etterpå av blodtap. Broren ble knust og døde tjueførste januar av nyresykdommen.

Nå i ettertid er Vincent Van Gogh en berømt kunstner. Du kan tydelig se følelsene i bildene hanns. Kraftige strøk og dystre farger. Bildene hanns er i dag verdt mye, enda han ikke fikk nesten solgt noe mens han levde.

vincent sitt siste bilde. Dette bildet ble malt i juli i det samme året som han døde. Jeg kan tydelig se følelsene i bildet hans. Ser de dystre fargene, som finnes i himmelen og innimellom sivet. Kråkene er der og, og det er ikke få. Noe som ser for meg ut som død. Mange kråker symboliserer for meg død. Og det ser ut som om Vincent tidlig planla selvmordet, men han har jo vært deprimert i over sitt halve liv, så det er ikke så rart da.

vincent sine bilder viser alle følelser, sterke og tydlige følelser.

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 3 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vincent van Gogh. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 19. jun. 2018 kl. 17:35 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vincent van Gogh. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 12. jan. 2022 kl. 05:45 (CET)[svar]