Diskusjon:Vestfjorden (Nordland)

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mellom hvor går Vestfjordens innløp?[rediger kilde]

Jeg har nå skrevet på så å si alle fjordartiklene fra Lofoten/Ofoten og sørover mot Bodø, og trenger nå noen gode svar på hvor langt sørover Vestfjorden strekker seg. Er det noen som har kilder på dette, eller noen velbegrunnede svar? Jeg har alltid vært inneforstått med at Vestfjorden ikke strekker seg sør for Bodø by, mens artikkelforfatter trekker den en del lengre sørover, med en definisjon jeg ikke kan si meg enig i.

1: Wikipedia skriver: Vestfjorden «starter mellom Flesjan ved Skomvær i vest til den vestligste holmen ved Myken», og trekker dermed det sørlige innløpet til en holme langt ute i havet i Lurøy på Helgeland. Personlig har jeg aldri hørt at Vestfjorden strekker seg så langt sør som til Helgeland, og jeg mener denne definisjonen er feil.

2: En artikkel (fotnote 2) i SNL antyder at Vestfjorden starter mellom Røst (Flesjan/Skomvær) og Helligvær utenfor Bodø. I dette tilfellet blir ikke Skjerstadfjorden en fjordarm av Vestfjorden, noe jeg tror stemmer bedre med virkeligheten.

Jeg finner ikke gode svar, og jeg tror turistnæringer og andre kan ha en tendens til å trekke denne grensa så langt sør som mulig, da Vestfjorden er et velkjent «merkenavn» i turistsammenheng. Hadde vært fint med saklige, kunnskapsbaserte innspill her, som kan hjelpe meg i mitt videre arbeid med fjordartiklene. TorbjørnS (ʦ) 5. okt 2012 kl. 00:52 (CEST)

Da vi jobbet med Liste over norske fjorder ble jeg pinlig klar over at fjordlengder ikke er noen eksakt vitenskap; det må brukes et subjektivt skjønn for å avgjøre hva som er ytterpunktene. Dette gjenspeiler seg delvis i fotnotene i lista, og delvis i Liste over norske fjorder. Mitt råd er at denne artikkelen avstår fra å gi noe entydig svar på utstrekningen, men heller gjengir de svarene som gir i ulike tillitvekkende kilder. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 5. okt 2012 kl. 18:28 (CEST)
Jeg har ikke funnet tillitsvekkende kilder, og derfor spør jeg andre om hjelp til å finne dette. Wikipedia oppgir forskjellige lengder nesten hver gang Vestfjorden nevnes. (290 i en av listene, 230 i artikkelen). Forskjeller på +- 50 kilometer er store avstander, selv i Nord-Norge. Jeg tror faktisk fjordlengder er en ganske så eksakt vitenskap, bare at ingen av oss sitter på kildene... Det ville jo være ganske merkelig hvis ikke offentlige kartverk har en helt klar definisjon på hvor en fjord begynner og slutter. Forventer kanskje ikke å finne akkurat disse kildene, men håper at noen som bor i området, eller har god lokalkunnskap kan svare meg på hvor Vestfjorden tradisjonelt begynner. Ligger Bodø ved Vestfjorden? Ligger Lurøy ved Vestfjorden? Tror nok noen har en common knowledge om dette. Hvis dette kan kildebelegges, er ingenting bedre enn det. TorbjørnS (ʦ) 5. okt 2012 kl. 18:40 (CEST)
Etter det jeg forstår av Den norske los, bind 5, så går munningen av Vestfjorden «fra Flesjan ved Skomvær til W-ligste holme ved Myken». Fjorden oppgis å være 110 nautiske mil langf. Om du har norsk ip-adresse, kan boka leses her. Gå til side 149. I Kunnskapsforlagets store norgesatlas står det Vestfjorden på havområdet utafor Meløy kommune. Hilsen GAD (diskusjon) 5. okt 2012 kl. 23:19 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Vestfjorden (Nordland). Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. aug. 2017 kl. 08:04 (CEST)[svar]