Diskusjon:Tyra Danebod

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Personen som oversatte denne artikkelen vet ikke forskjell på tyskerne og germanerne. Det finnes neppe noe mer "germansk" folkeslag enn danskene. --AT 11. apr 2007 kl. 14:48 (CEST)

Den siste setningen - En annen myte som ble fortalt var at hennes datter ble fanget av troll og fraktet vekk til et rike som langt nord, hinsides Hålogaland og Bjarmeland - henger fullstendig i løse luften, noe den også gjør i engelsk wikipedia, hvor den åpenbart er hentet fra. Det kan høres ut som et forsøk på å forene de to motstridene tradisjonene om Gunhild Kongemors opprinnelse, men det blir ren gjetning fra min side.--AT 18. sep 2007 kl. 11:04 (CEST)

Den aggresive argumentasjonen din gjør at jeg er lite lysten til å svare, men gjør likevel et forsøk: Jo, jeg kjenner til at tyskere og germanere er to begreper. Teksten forteller at hun ledet en hær mot tyskerne, altså et folk sør for Danmark. Vår artikkel om tyskere sier: «I noen grad ble tysk også brukt om personer fra det gamle tyske rike, det tysk-romerske rike. Dette omfattet en stor del av, men ikke hele, det tyske kulturområdet.» Jeg kan ikke se at teksten slik den står er urimelig.
Teksten slik den står er min rettelse.--AT 19. sep 2007 kl. 12:52 (CEST)
At danskene er det mest germanske folkeslaget får være din mening. Vel vel, tenker jeg.
At en myte forteller en bestemt ting betyr ikke at den trenger å henge på greip, som du sier. Personlig tror jeg heller ikke at troll finnes, men det er nå min mening. At en myte likevel refereres er ikke uvanlig for Wikipedia. Det var ikke et forsøk på rote sammen med Gunhild Kongemor, som du tipper på. --Finn Bjørklid 18. sep 2007 kl. 13:11 (CEST)
Det som ikke "henger på grep" er at myten ikke referes på noen tilfredstillende måte, men kun henvises til. Hvis denne opplysningen ikke konkretiseres bør den heller slettes. - Noe jeg burte ha gjort uten videre, siden ingen ville ha savnet den. Men, nå sitter jeg desverre i saksa:-(--AT 19. sep 2007 kl. 12:52 (CEST)
Artikkelen var svært ille slik den stod. Sagn og myter kan gjerne gjengis, men det bør poengteres at det er Saxo som låner og gjenbruker sagn fra andre kilder. Og dette at Thyra skulle ha hatt en datter - enten nå denne ble bortført av troll eller ei! - har jeg aldri sett noe sted før.
Danevirke ble bygd som forsvar mot angrep sørfra. Å snakke om «germanere» og «tyskere» er misvisende. Danskene er jo også germanere, og OBS! de fryktede angriperne var slaviske vendere - ikke germanske tyskere!
Men først og fremst: Man antar at hun ledet en hær mot tyskerne. Jeg har aldri noen steder noen gang sett en slik påstand før. Ikke rart den er kildeløs! Thyra ble ved nasjonalismens fremvekst på 1800-tallet fremstilt som sørgrensens vokter, men ikke som hærfører. Hvilke slag skulle det da vært snakk om? Uansett ville det vært venderne hun kjempet mot, ikke «tyskerne». Mvh --Nordfra (diskusjon) 22. des. 2021 kl. 14:03 (CET)[svar]